Eilen Jewell Foto: Otto Kitsinger

Eilen Jewell Foto: Otto Kitsinger

Eilen Jewell er det nye navn, som Tønder Festival netop har trukket op af posen efter en ærgerlig aflysning. Hun har nok ikke helt så meget fart på mod stjernerne som ’vores egen’ Lukas Forchhammer Graham, men hun er godt på vej frem hjemme i USA. Hun kommer med sit band, og de har her i foråret turneret i Australien sammen med et af dette års hovednavne i Tønder, Jason Isbell. Sommeren tilbringes på et antal amerikanske festivaler og nogle Europa-jobs. Om ikke så længe får vi glæden af Jewell & band i Tønder.

Jewell er fra Boise, Idaho og tog fat på sin musikkarriere, mens hun gik på college. Efter en tid i Los Angeles boede hun i Boston og blev en del af folkroots-miljøet. Hun udgav sit første album i 2005, og nu i år er hun ude med det femte, ”Sundown Over Ghost Town” – og med det synes hendes karriere at have taget fart. Eilen Jewell er singer-songwriter med små perler af sange og en meget fin stemme, En anmelder er citeret for at mene, at ”den ligger et sted mellem Billie Holiday og Neko Case”.

Eilen Jewell Foto: Otto Kitsinger

Eilen Jewell Foto: Otto Kitsinger

Det fik mig til at lytte til Neko Case og konstatere, at der sandelig er noget om det (og at hun måske kan besøge TF en anden gang!), og Holidays gribende følsomhed er også at spore hos den 37-årige Jewell. Efter bandets intense turneer i de seneste måneder kan vi nok forvente, at spilleformen er helt i top, når de står på scenen lørdag middag d. 27. august.

Selvfølgelig er afbuddet fra Lukas møgærgerligt for festivalen og for hans fans, og det ville have været fedt at høre ham synge med Sarah Lee Guthrie, Leonard Podolak og Jordan McConnell. Men det er ærlig talt meget forståeligt, at han i denne helt utrolige periode i sit liv må prioritere den internationale karriere, som ingen anden dansk sanger endnu har oplevet. Den Facebook-shitstorm, som hans aflysning allerede i juni afstedkom, og som også betyder, at hans amerikanske musikvenner ikke kommer, er helt utilstedelig og smålig. Drop dog den jantelov, folks. Lukas har helt sikkert Tønder i hjertet, uanset hvor i verden han står på scenen den weekend.

www.tf.dk