”Ind i gården, op ad trappen” som det hedder på Gyngens hjemmeside. Sådan var det også lørdag aften, da Virelai indtog scenen på restauranten og spillestedet. Men denne aften var det op ad vindeltrappen og ind i lokalet, som en stund blev forvandlet til en middelalderlig riddersal med musik fra sjældne spændende instrumenter, kædedans og fællessang til folkeviser og troubadoursange.
Den akustiske koncert med de fire musikere præsenterede både stille, intense numre, medrivende og medlevende ballader, instrumentale numre, hvor man kunne høre de forskellige instrumenters egenart og autentiske lyde. Der var ”Middelalderklassikere”, følsomme kærlighedsviser, inciterende rytmiske numre, der fik kædedansen til at sno sig ind og ud mellem borde med de fire musikere i front.
Jeppe Lunds dynamiske trommerytmer var i flere numre optakt og opfordring til kædedans og danse i forskellige formationer. I det hele taget har undertegnede aldrig oplevet så meget energi på Gyngen, så man blev forpustet blot ved at se på. Der var smittende livsglæde blandt de kække riddersvende og skønne jomfruer, der svingede sig i dansen enten i lange rækker eller som centrumsfigurer i cirkledans. Eller blot som solister i en hoppedans.
Kvartetten sørgede også for, at der blev sunget med på omkvæder og remser, så den store energiudfoldelse fik det til at føles som et dampende og kogende middelalderkøkken.
Virelai bestående af den inciterende sangerinde Mia Guldhammer, foruden diverse klokker og slagtøj, Martin Seeberg, som denne aften spillede på fløjte, jødeharpe, skalmeje og violin, mens drejeliren og mandolaen blev trakteret af Søren Hammerlund, og så stod Jacob Lund for
davul, darbouka og diverse andet slagtøj, såsom ventilationsanlægget på Gyngens loft!
Jacob Lund fortalte i pausen, at Virelai nu har udgivet noder til deres mange sange og dansemelodier, og i nærmeste fremtid vil der også blive lavet en ”danseguide” og video, så man eksempelvis i skolerne kan forberede sig, inden man får besøg af det meget levende og humørfyldte band. For som Søren Hammerlund sagde, så er publikum mindst halvdelen af en Virelai- koncert. Så derfor er det nemmere, hvis publikum er forberedt, hvilket mange var på Gyngen, hvor efterdønningerne fra koncerten vel næppe har lagt sig helt endnu!
http://www.virelai.dk/
1 Kommentar