Kammersjusserne er seks velsyngende danskere, der på det nyudgivne album ”SKÅL. Vol. 1” i en lille snes viser deler deres flerstemmige oplevelser omkring alkoholens velsignelser med os andre. Titlen lover næsten, at der kommer endnu en CD. I sandhed en imponerende samling, der måske kan rette op på den sørgelige omstændighed, at det danske repertoire af festviser, ifølge Kammesjusserne, er svindende.

Vi kender det vist alle sammen. Gæsterne ved festen kigger genert på hinanden, forsikrer rødmende hinanden om, at de ikke kan synge og kan da også stort set kun et vers af nationalsangen og måske ”Se, den lille kattekilling!” udenad.

Nogle af sangene på ”Skål” er kendte, nogle er frække og nogle er meget korte, men alle er smukt udførte. Den erklærede hensigt er at styrke fællesskabet, sangglæden, drikkeviserepertoiret og den gode fest. CD´en er optaget ”on location”. En stjerneklar nat i marts sad de seks venner i Musikkens Hus på Fanø. Natten blev brugt til at grine, feste, synge og optage løjerne. Da morgenlyset brød frem, var de fuldstændigt udmattede, men havde 19 drikkeviser i kassen.

At synge drikkeviser og skålsange er normalt noget relativt privat, hævder Kammersjusserne. Det er noget, man gør sammen med vennerne i gode selskaber og ikke noget, man udgiver. Måske, kunne man tilføje, hænger det sammen med, at rusmidler i vore dage i høj grad er bragt i miskredit De brune værtshuse er ikke længere mondæne, poeterne har fundet nye rusmidler, og Sundhedsstyrelsen anbefaler som udgangspunkt den bekendte øvre grænse på 10 genstande om ugen for både kvinder og for mænd.

Kammersjusserne er : Laura Holm Skyum, Johannes Christensen, Lauge Johannes Hansen, Lukas Hainer Kjær, Trine Skarøe Thomassen og Sigrid Smith Houge

Der findes andre samlinger af drikkeviser. Ikke mange, ganske vist, men herhjemme har bl.a. Poul Erik Krogen (1927-1984) og Teatret OPtimis stået for samlinger af hyldestviserne. I Sverige har Bengt Sändh & Rune Andersson, under indtagelse af en genstand pr. vise, for omkring 50 år siden indspillet et uforglemmeligt album med søsterfolkets bedste druksange.

Men der findes altså ikke meget på dansk. Så man må absolut hilse Kammersjussernes initiativ velkomment, selv om mange nok vil hævde, at drukviser egner sig bedre til rustne hverdagsstemmer end til flerstemmige kor, og selv om nogle af Kammersjussernes tekster forekommer rigeligt fortærskede og banale.