Årets Skagen Festival blev skudt i gang torsdag. I Skagen Kultur- & Fritidscenter stod aftenens program på gensyn med gamle kendinge, og publikum svigtede da heller ikke deres favoritter.

Hans Grasvold og Johnny Silvo åbnede ballet med velspillede klassikere fra folkemusikken og visetraditionen. De to dygtige guitarister sang sig ind i publikums hjerter med deres fine fortolkninger af de sange, som for mange er essensen af skotsk, irsk og amerikansk folkemusik. De fik da også kontant afregning: Publikum sang med fra første fløjt og sluttede af med stående applaus.

Nalle rykker stadig

Efter en pause gik Nalle and His Crazy Ivans på scenen og trykkede den af med deres fortolkninger af klassiske blues- og rocknumre. Den 66-årige Nalle og hans band startede i et højt tempo og holdt det hele vejen igennem. Igen var publikum helt med: Fødderne hoppede i takt til musikken, og enkelte ønskede, at der havde været gjort plads til at kunne danse.

Lis Sørensen begejstrede

Tredje sæt blev leveret af Lis Sørensen og hendes dream team af et band: Legendariske Poul Halberg på elektrisk såvel som akustisk guitar flankeret af den yngre, men meget dygtige Jonas Kragh, der ligeledes mestrede både el- og akustisk guitar og oven i købet også spillede en gedigen og følsom lapsteel guitar. Ægtemanden Jan Sivertsen var med på cajon, Klaus Menzer på percussion, Steen Rasmussen på keyboard og Marilyn Monroe – i skikkelse af Jette Schandorf – på bas.

Under tre til lejligheden ophængte lysekroner inviterede Lis Sørensen og hendes velklædte band inden for til det ene hit efter det andet. Hits fra hele hendes karriere blev bundet sammen af små historier – fortalt på klingende århusiansk – blandt andet om hendes barndoms ferier på Fanø, hvor familien med far, mor, to børn og diverse kæledyr kørte fra Århus til Esbjerg i en kabinescooter. Lis Sørensen havde kontakt med hele hallen, og publikum var helt med.

Nye sange på repertoiret

Undervejs fik vi da også et par sange af nyere dato, blandt andet et nummer, der er skrevet af Ufo (ham med Yepha), men de var slet ikke af samme kaliber, som de hits, der fik publikum til spontant at juble og synge med. Det tager selvfølgelig lidt tid for en sang at blive en klassiker, og om nogen af de nyere, Lis Sørensen præsenterede, ender i den kategori, er ikke til at forudsige.

Koncerten var sidste job i en lang række for Lis Sørensen og hendes dygtige og godt sammenspillede musikere, inden de holder pause det meste af juli. Og desværre bar Lis Sørensens stemme præg af mange dage på landevejen: Det høje register, som hun plejer at mestre så smukt, var næsten væk. Hendes stemme blev tynd og hæs, når hun kom deropad. En pause er hende vel undt.

Stribevis af yndlingssange

Men publikum fik, hvad de kom for: En intens aften med sange, man kender og kan synge med på, leveret af musikere, der kan deres kram og nyder at optræde. Publikum blev på ingen måde snydt, men fik alle deres favoritter leveret på tre forskellige sølvfade.

Johnny Silvo & Hans Grasvold, Nalle & His Crazy Ivans og Lis Sørensen, Skagen Kultur- og Fritids Center, torsdag den 1. juli, 2010

Helene Overgaard Krüger