Trapperne fra Jernbane Allé til perronen på Vanløse Station lagde navn til Van Morrison-sangen Vanlose Stairway og siden til spillestedet i Kulturstationen. Her kunne man præsentere britiske Sam Lee, som er på et sjældent lynvisit i Danmark.

Han er ikke bare bevidst om sine musikalske rødder, han studerer dem og gør dem til en væsentlig del at sin egen musik. Han er også et naturmenneske både praktisk og spirituelt. Han fortalte, hvordan han bruger meget tid i naturen på vandre- og teltture og forklarede, hvorledes han opfatter naturen som en betingelse og en gave til vores liv. Og han udlever den romantiske forestilling om barden, som vandrer og møder den ægte folklore, lærer gamle sange og holder dem i live, ligesom han hylder romaerne som det ægte folkeslag, der kan lære os andre nogle af de oprindelige livsværdier.

Sam Lee er en talentfuld musiker, en fremragende sanger og nå ja, måske lidt selvhøjtidelig og fjern fra nutidens realiteter. På en forespørgsel fra publikum om, hvilken egn kan kom fra, måtte han indrømme, at han er londoner. ”Men der er mange dejlige parker i London”, tilføjede han. Og da han annoncerede, at han ville synge en sang, som han havde skrevet til en film, som dog ikke blev brugt, lød det fra salen: ”Det kan enhver påstå”, så kunne han heldigvis godt selv se det og grine lidt af sig selv.

Bortset fra disse kommentarer, så var det et meget lydhørt publikum – og musikalsk, For der blev sunget med på opfordring. Men først og fremmest lyttet intenst og med tid til eftertænksomhed. Hans musik er blevet betegnet som økofolk. Jeg vil kalde den pastoral musik. Den kan fremkalde naturbilleder og landskaber og befordre en indlevelse i Sam Lees utopia.

Sammen med en James Keay (elpiano) og Bernard Butler (elguitar) og hans eget spil på indisk trækorgel (shruti-box) skabte de nogle drone-klangflader, som udviskede rytmer og harmonier i sangene, men i stedet skabte behagelige sindsstemninger.

Sætlisten: John Barleycorn, McCrimmon, The Moon Shines Bright, Green Mossy Bank, Age Walking, Sweet Girl McRee, Lay This Body Down, Nothing is a Pleasant Place, The Tan Yard Side og ingen ekstranumre.

Sam Lee oplyste, at han skal spille på Roskilde Festival 2024. Så denne friske nyhed er endnu ikke offentliggjort af Roskilde Festivalen eller på hans egen hjemmeside, men hermed bragt først til jer, kære læsere af rootazone.dk