logo newportDog kun i tidsmæssig forstand. Geografisk er der rigtig langt til den amerikanske festival i State of Rhode Island på østkysten, og alle billetterne er i øvrigt udsolgt. Men sikke da et fristende program, så måske skulle man lægge planer for næste år ved samme tid? Newport FF begynder 25. juli og kører weekenden ud i Fort Adams State Park.

Aoife O’Donovan. Pressefoto

Aoife O’Donovan. Pressefoto

En sand perlerække af navne, hvoraf mange næppe  er så kendte (endnu) på vores breddegrader, træder op, i alt omkring 50-60 stykker, hvis det kan gøre det. Programmet afspejler en meget stor bredde med plads til både superkendte, veletablerede og ret nye navne. Newport FF favner spektret af folk, country, indie og lidt til. For lige at nævne nogle stykker, som har spillet i DK: Aoife O’Donovan. Pokey Lafarge, Deer Tick, Jenny Lewis, Jeff Tweedy og desuden stjerner som Ryan Adams, Band of Horses og Conor Oberst. Også en muligvis kommende stjerne som Aoife O’Donovan, der for nylig begejstrede med sine sange og enestående stemme på Roskilde Festival.

Katie McNally. Pressefoto

Katie McNally. Pressefoto

Så er der navne, der lyder, som om de godt kunne have skandinaviske rødder, nemlig Leif Vollebekk og Noah Gundersen – begge to singer/songwriters, som man forventer sig meget af. Prisen for det mest originale bandnavn er måske Trampled by Turtles – nedtrampet af skildpadder! Milk Carton Kids har måske en lidt dyster klang, men det skal man nok ikke tage for tungt -formodentlig har navnet ingen relation til virkeligheden. (Som de fleste nok ved, efterlyser man i USA forsvundne børn på mælkekartoner).

I den amerikanske folkverden er Newport FF lidt af et nationalklenodie. Den blev startet i 1959 af George Wein, der i forvejen drev Newport Jazz Festival, og i bestyrelsen kom Pete Seeger, Theodore Rikel, Oscar Brand og Albert Grossman til at sidde. I første omgang holdt festivalen frem til 1971, og der er nok ikke ét eneste betydningsfuldt folknavn fra 1960erne, som ikke fik lagt vejen forbi én eller flere gange. Naturligvis Pete Seeger, Joan Baez og Bob Dylan og alle de andre store folknavne fra 1960erne. I 1965 stod Dylan for tredje gang på scenen ved Newport FF, og det var så her, at han skabte både bestyrtelse og begejstring ved at ”gå elektrisk.” Pludselig var manden snarere rock- end folkemusiker, mente mange dengang, hvor begrebet folk ikke blev så bredt fortolket og forstået som nu. I 1969 introducerede Johnny Cash en ung mand, der også siden har sat sine sangskriverspor, nemlig Kris Kristofferson.

I 1971 sluttede denne første epoke, men – vil jeg tro – til manges overraskelse blev festivalen genstartet i 1985 og har opnået en helt særlig status og popularitet. I år må det være den 43. i rækken, men det afholdt ikke festivalen fra at fejre 50-året for festivalens start i 2009. Her spillede naturligvis Pete Seeger, Joan Baez, Arlo Guthrie og bl.a. også Ramblin’ Jack Elliott. Men også nye folk som The Decemberists, The Fleet Foxes og The Avett Brothers, som man må sige har gjort det mere end godt siden.

The Milk Carton Kids. Foto: Emily Bogle/NPR

The Milk Carton Kids. Foto: Emily Bogle/NPR

Newport FF introducerer i år den nye tradition ”For Pete’s Sake”, som skal være en platform for unge folkemusikere, der i deres musik bærer noget af Seegers ånd og arbejde gennem et langt liv, og som deles af festivalen i udgangspunktet. De udvalgte musikere, for hvem det uden tvivl er en stor ære og et skub frem i lyset, er Daniel Meyers, Hurdy Gurdy Band og Katie McNally foruden special guests. Det foregår på The Museum Stage lørdag.

Søndag hedder det ”The Bluegrass Situation” med sessions og workshops, der bl.a. handler om, hvordan traditioner bevares, men samtidig fornys og nyfortolkes. Sådan som det også ligger i Newport Folk Festivals DNA: Hvordan vi bevarer folkemusikkens historie og traditioner, men også genopfinder og oversætter dem til nutiden og dermed bevarer musikken levende og uundværlig i vores moderne liv. (Det ser heldigvis ud til, at det går fint!)

Mange af navnene på festivalens line up, som du kan se på www.newportfolk.org, er givetvis på vej frem, i al fald på det store, amerikanske kontinent. og folk, som vi efterhånden kommer til at opleve her i landet. Måske i første omgang på Tønder Festival, der forhåbentlig forbliver frontløber på præsentationen af ny folk i Danmark.

www.newportfestivalsfoundation.org