Mange danskere besøger USA i disse år, og kommer du i nærheden af Arizonas hovedstad Phoenix, må du ikke snyde dig selv for et besøg på byens Musical Instrument Museum. Når man kører ud til museet fra downtown Phoenix, skal man forvente en god halv times køretid, da der er ca. 35 kilometer derud. Phoenix er USA’s sjettestørste by med mere end 1,6 mio. indbyggere.

foto37176

Indgangen til museet

Den smukke bygning, der åbnede i 2010, indeholder ca. 16.000 instrumenter, men der er dog “kun” udstillet ca. 6.500. Her er alt mellem himmel og jord, som bliver brugt eller har været brugt i tidens løb – du finder instrumenter fra hele verden. De er udstillet i geografiske afdelinger, så man bevæger sig fra Afrika til Mellemøsten, videre til Centralasien, Sydasien, Østasien og Sydøstasien. Så er man ved at være mættet, men der er stadig mangt og meget at se, så man tager også en tur til Oceanien og Latinamerika inden udstillingen om USA og Canada, og så sluttes der af i Europa.

Hvert geografiske område er igen inddelt i lande eller områdevis. Derfor skal man ikke vente til at for langt op af dagen med at besøge museet (åben dagligt fra 9-17). Man kan enten tage på en guidet tur eller med fordel låne et rundvisningssæt, hvor man både kan høre om instrumenterne, deres tilblivelse, hvad de bruges til, og hvordan de lyder.

mundharmonika

Mundharmonik samling

Ved hvert udstillingsemne er der skærme med informationer og musik, som man får i sit headsæt, når man stopper ved en udstilling. Og det er ikke kun instrumenterne, der præsenteres, men nogle steder en hel kultur med illustrationer og udførlige plancher. Så når man eksempelvis begynder med afrikanske instrumenter, så har man opdelt dem geografisk og somme tider også efter, om det er strenge- eller slagtøjsinstrumenter.

Eksempelvis har man fra Zanzibar et strengeinstrument, hvor man har brugt kabel fra en cykels håndbremser, en oliedunk er brugt som guitarkrop, og der er slaginstrumenter fremstillet med diverse dyreskind og strenge lavet af hestehår. Der er store og små instrumenter, nogle meget enkle, ja nærmest meget primitive, men også mange utroligt flot dekorerede instrumenter. Men fælles for dem alle er, at man kan se og ofte høre, hvordan de er blevet brugt til fester eller religiøse ceremonier og har forenet mennesker i en fælles oplevelse.

foto37042Værtsnationens udstilling er præget af de hjemmehørende og indfødte beboere (indianere).  Men også de seneste års verdenskendte musikere har fundet vej til museet, således med små udstillinger med Elvis Presley, Pete Seeger, Johnny Cash, Bob Dylan, John Denver og Taylor Swift. Her finder man også en stand om rockikonet Alice Cooper, som bor i byen og har en kendt sportsbar i centrum (Cooperstown, hvor man faktisk kan møde ham!).

foto43435Selvfølgelig har Musical Instrument Museum også en afdeling med country, cajun og bluegrass, bl.a. illustreret med en samling mundharmonikaer. Via canadiske Cape Bretton bevæger man sig til sidst til den europæiske afdeling, hvor mange forskellige lande naturligt nok er repræsenteret. Her står John Lennons Steinway piano udstillet, hvor han sad og komponerede og spillede Imagine første gang. Man kan også glæde sig over en dansk bronzelur fra syvende århundrede. Norge repræsenteres af en hardangerfele, og fra Sverige er en Nyckelharpe udstillet.

Museet har også en koncertsal, hvor der næsten dagligt afholdes koncerter i mange forskellige genrer (her opkræves entre). Programmet kan ses på hjemmesiden, sammen med mange andre oplysninger, bl.a. om de skiftende særudstillinger. Og så har man muligheden for at prøve mange forskellige instrumenter, som er udstillet i et rum, hvor alle kan få lov at prøve, om de måske har skjulte talenter på den instrumentale front.

Publikum må gerne prøve sig frem på en lang række instrumenter

Publikum må gerne prøve sig frem på en lang række instrumenter

Prisen for at besøge museet er $ 20 for voksne. Det er meget billigt, når man tænker på den tid, som man meget nemt kan bruge på de utroligt mange udstillede genstande, der virkelig giver et indblik i musikkens fantastiske verden.

Home

Johnny Cash udstilling

Johnny Cash udstilling

Guitarsamling

Guitarsamling

foto37048

Dansk lur

Dansk lur