Habadekuk

Habadekuk

Den sydsjællandske festival dukkede op ud af det grønne nærmest for syv, måske otte år siden og har efterfølgende etableret sig som særdeles levedygtig, levende og i den grad livsglad festival. Der spares hverken på begejstring eller evne til at omsætte den til en lang weekend fyldt med nordisk folkemusikalsk mangfoldighed, dans, kurser, workshops, børnehalløj, vikingeboder, billedkunstnere, sandskulptør, strikkehjørne og masser af mere gang i den. Gæstfri er de også, hvilket allerede fremgår tydeligt – men det blev også fastslået i sidste uge formiddagsprogrammet på P4, ”Er vi der ikke snart”, som igennem fem uger besøgte det, der så blev Danmarks 24 mest gæstfrie byer. Smidstrup er nok den mindste, ja knap en by. Men i den kommende weekend stiger ’befolkningstallet’ betragteligt.

Hjemmesiden www.folkemusik.com (hvordan fik I lige kapret dén webadresse?) er særdeles informativ på alle punkter og fortæller ikke blot om alle de medvirkende, og hvornår de spiller, men også om alt muligt andet: Fra madbilletter, campingmuligheder, bus til Nr. Smidstrup (4733 Tappernøje), hvor det hele foregår fra torsdag 6. august til søndag aften d. 9. august, og til det væld af særlige arrangementer, som foregår på pladsen ud over de mange koncerter. Det virker, som om der er tænkt på det hele.

Buskspil eller busking har en særlig plads i festivalens hjerte og understøttes og anerkendes på højeste niveau. I år uddeles Buskspilprisen for anden gang, og den jo ikke mindre vigtige Spillemandspris gives for syvende gang. Musik over Præstø Fjord (MoFP) læner sig som udgangspunkt på af ”1000 års musikalske udskejelser”, så der må være nok at tage af, og det viser programmet da også. Samtidig afspejler festivalen og programmet den nordiske folkemusiks mangfoldighed anno 2010’erne og ikke mindst 2015, naturligvis! ROD; Fod og Fanø Fiddlers gør også deres for at bære musikken videre.

Troy MacGillivray Pressefoto

Troy MacGillivray Pressefoto

Se alle navnene på hjemmesiden – det er dygtige folk som Habadekuk, ULC Quintet, Nordens tone, Svøbsk Duo, Trille Band, Big Basco, Catbird, de Fries & D. Beck, Anna Fält, Laif Carr OG ikke mindst alle de øvrige – bl.a. også det canadiske islæt Troy MacGillivray & Andrea Beaton. Websitet viser tid og sted, som er en af de fire scener: Danseladen, Viseteltet, Dansetræet og Havestuen. Desuden er Per Vers hyret til på et eller andet tidspunkt (måske flere) at improvisere over det, han ser og oplever på festivalen. Perry Stenbäck, der er på festivalen med to bands, står lørdag i spidsen for at fejre Cornelis-dag (det må jo nok være ham Vreeswijk, der forlod os i 1987, men lever i manges hjerter og i sin musik).

Partoutbillet koster 500 kr., torsdag fra kl. 17 koster det 120 kr., fredag og lørdag 250 kr. pr. stk. Vil man forbi og kigge lørdag, kan man komme og være der til 17.45 for 120 kr. Lørdag og søndag koster 270 kr. og ja, sådan er der så mange detaljer.

www.folkemusik.com