Jo, der bliver folkemusikfestival i Halkær ved Limfjorden nær Nibe her i 2021. Hvor er det godt og et smart træk at skubbe den til nu. Festivalfolkene omkring Halkær Kro indbyder til et imponerende stærkt og alsidigt program med musikere fra mange lande og vidt forskellige. Som altid byder festivalen i Himmerland nær på en masse mere end musik, bl.a. økologisk gourmetmad ved kok Peter Bertelsen, morgensang, markvandring, whiskysmagning med Rod Sinclair, børnecirkus ved Tonni Trifolikum. Hvilken wow-weekend, som mange forhåbentlig under sig selv. Rammerne er bare i orden.

I toppen af plakaten står den svenske stjerne-sangerinde Sofia Karlsson og vores egen fængslende, fænomenale Rasmus Lyberth med hjerte og sjæl i Grønland, men også i Danmark. Han planlægger snart at afrunde sin karriere, forlyder det. Lyberth har sit multiband med sig med folk fra DK, Grønland, Ghana og Togo. Karlsson fik sit danske gennembrud i 2006 på Tønder Festival og har været stor i Norden siden og decideret folkstar i Sverige. Og Rasmus Lyberth er unik og som ingen anden.

Sherzandum

Sherzandum

Nufolk Global Connections projekt er startet på Sicilien af musikere fra både Danmark, Italien, Litauen, Ungarn, Belgien, Mexico og Brasilien, og ved at blande, udveksle og forbinde folkemusik-traditioner fra mange lande er det målet at skabe moderne og fremtidig folkemusik. Et ambitiøst, innovativt og spændende projekt og mål, en stor og anderledes oplevelse i Halkær, og det gælder jo faktisk alle de medvirkende navne på festivalen, at de hver især står for netop deres egen måde at fortolke, forstå og elske folk- og rootsmusikken på.

Fiddle8 er primært danske og præsenteres som den fynske fiddlesensation. De otte medlemmer har de sidste 10 år turneret nærmest jorden rundt med nogle af folkemusikverdenens bedste orkestre og har været spredt for alle vinde. Men alle er hjemvendt til Fyn og har samlet sig i og til en fænomenal fiddle extravaganza af hæsblæsende, svingende, energisk show af traditionel og original musik og stærke sange, lyder det.

Rasmus Lyberth

Norsk-svensk-danske VÍÍK med sanger og komponist Elisabeth Vik i front leder publikum ind i deres fortryllende og nordiske musikunivers af middelalderballader og eventyr. De seks musikere indbyder til folkemusikalsk party på Halkær Festival og andre steder på den kommende dansk/svenske turne, der markerer udgivelse af supergruppens første studiealbum.

Det går vildt for sig, når det københavnsk funderede band Sherzandum giver totalt los på de akustiske instrumenter, som om de var et rockband. Fulde af energi, spilleglæde og med publikum ivrigt involveret. Sherzandum er et klezmerband med syv unge, sprudlende musikere, der giver folket, hvad de vil have: Traditionel jødisk folkemusik! Og de gør det for fulde gardiner.

Som det stadig ser ud lige nu sidst i juli er det ikke lovligt for Halkær Kro at arrangere camping i forbindelse med festivalen. Men bliver det muligt fra 1. august ændres der på det. Der er naturpladser og andre muligheder i nærheden. Se meget mere på www.halkaer.dk

Øverste foto: Sofia Karlsson, pressefoto