Som altid kommer der et væld af fantastiske navne fra adskillige lande på årets Tønder Festival, men jeg tør godt sige, at det allerstørste navn er dansk. Faktisk dansk-irsk, og det er Lukas Graham med den absolutte forgrundsfigur, sanger og sangskriver Lukas Forchhammer, som simpelt hen er en verdensstjerne med en meget smuk stemme.

Lukas Graham

Han har spillet på Tønder før med stor succes. Han kom der fast som teenager sammen med sin far, Eugene Graham. Denne nåede desværre kun lige at se starten på sønnens utrolige karriere for godt 10 år siden. Men EG var fuldstændig sikker på, at der lå en stor karriere forude for sønnen og hans band, og han fik da i den grad ret. Lukas Graham går på scenen ved en af det amerikanske Caleb Klauder & Reeb Willm Country Bands koncerter. (øverste foto)

Som programmet ser ud nu, er der booket flest amerikanske navne. Lige nu drejer det sig om 16 navne, der dækker over diverse størrelser bands og rootsgenrer, og mange er publiceret tidligere. De nyeste er bl.a. Shane Smith & The Saints fra Texas, Hackensaw Boys, Joachim Cooder, jo, han er søn af Ry, Nickel Creek med søskendeparret Sara og Sean Watkins og Chris Thile.

Og det er tre sangerinder, som alle er mere end godt på vej til tops i USA. Alle tre har spillet på TF før, både sammen i trioen I’m With Her og solo. Sarah Jarosz var på TF i 2011 og 2017 og har vundet tre Grammyer, og Aoife O’Donovan var i år var nomineret til tre af slagsen. Hun spillede hele to gange i København sidste år og kom allerførst til Danmark med bandet Crooked Still for mange år siden, hvilket undertegnede i øvrigt var involveret i, siger det bare. Ovennævnte Sara Watkins er den tredje på det skønne hold.

Sarah Jarosz

Andre navne er Ariel Posen, som før har spillet med The Bros Landreth, og David Ramirez var på TF i 2018. Aysanbee er multiinstrumentalist fra Canada og med rødder i den oprindelige befolkning. Nye skotske navne er de to bands, Mec Lir og Gnoss, foruden supertrioen Ross Ainslie, Ali Hutton & Owen Sinclair og Niteworks, som viser diversiteten i skotsk trad, folk, nu-folk og electronica,

Den irske legende Frankie Gavin & De Dannan , som spillede på TF første gang i 1985 og flere gange siden, kommer igen, og det er dejligt med den store spændvidde i programmet. De to engelske søstre i The Unthanks er publiceret før, og indtil videre kommer en enkelt svensk musiker, den meget populære David Ritschard

Joachim Cooder

Fast og fantastisk indslag i Tønder er det dansk-tyske FolkBALTICA Ensemblet, som også i år vil vise, hvad unge folkemusikere i grænselandet kan byde på med Harald Haugaard som drivkraft – og det er bestemt ikke så lidt. For nyligt booket er den danske sangskriver William Torp og bandet Baby Did A Bad Thing. Og der bliver et spændende gensyn med Sorten Muld. Bandet AySay kommer med eget miks af traditioner fra Tyrkiet og vestlig pop, og det fik de november 2022 tre DMA Roots Awards for.

AySay

Vi kan også glæde os til gensyn med to store danske stjerner, nemlig Allan Olsen og selvfølgelig Niels Hausgaard. Jamen, der kommer mange flere, selv om der egentlig allerede er rigeligt. Nye og ældre, solister og bands, musik fra alle krinkelkroge af folk, roots, trad, country, americana og alverdens andet, som hører med i den vidunderlige cocktail af ægte musik på Tønder – den ægte festival.

Se hele det foreløbige program på tf.dk