Den faktisk ret fantastiske festival Celtic Connections skaber for tiden (endnu mere) liv og glæde i den skotske by Glasgow, som for mere end 20 år siden lancerede deres lange vinterfestival. Endnu engang strækker den sig over tæt på tre uger, hvor den i en af årets kedeligste måneder bringer mere end 2000 musikere fra mange lande til byen, hvor de hver især opholder sig et par dage eller flere for at spille koncerter, sessions og nogle også workshops. Naturligvis kan man også opleve en masse af Skotlands egne lokale musikere, f.eks. det 25 år gamle storband Shooglenifty, som måtte melde afbud til Tønder Festival sidste år, fordi deres violinist Angus R. Grant døde pludseligt. Ham mindes de til gengæld ved ”A Night For Angus” under festivalen. Andre skotske navne er Session A9, Mànran, Kris Drever, Aberfeldy, Adam Holmes, Aly Bain – og højt respekterede Phil Cunninghams Highland & Islands Suite opføres i anledning af 20-året for første opførelse.
Seks af de 18 dage er allerede gået, helt sikkert med masser af fremragende musik og en stemning, som denne skribent desværre har ’misset’ i de senere år, også dette. Til gengæld kan jeg se det hele for mig, byen og de mange og meget forskellige fede spillesteder, som festivalen benytter sig af – og mange af musikerne. Omdrejningspunktet er og har altid været Glasgow Royal Concert Hall, hvor ideen om en festival på et tidspunkt af året, hvor der ikke var mange turister, først udsprang i starten af 1990’erne.
Foruden de store koncerter her kan man opleve bands og solister i bl.a. The Old Fruitmarket, The Tron Theatre, The National Piping Centre, The Mackintosh Church, St. Andrews, The City Hall, The O2 ABC, Barrowlands, Glasgow Caledonian University, Oran Mor og flere endnu. Næsten hvert år finder man på et par nye steder i byens centrum. Det er verdens største vinterfejring af keltisk musik og dens mange veje ind i vores hjerter.
Det vil føre for vidt at begynde at nævne navne, men dog alligevel: Vores egne Basco spiller torsdag d. 26. januar sammen med Talisk på den helt store scene i Glasgow Royal Concert Hall, og mens dette skrives afvikler forbavsende nok Olivia Newton-John (!) en koncert samme sted. Akustisk og i selskab med Beth Nielsen Chapman og canadiske Amy Sky ved et arrangement ved navn ”LIV ON”, som fejrer overlevelse trods svær sygdom og sorg.
Celtic Connections har altid et samarbejdspartnerskab med en anden nation, denne gang Brasilien og derfor kunstnere herfra. Desuden er der andre temaer: Fejringen af 150-året for Canada, udforskning af forbindelser (connections) mellem Skotland og de amerikanske sydstater, hvor f.eks. Dirk Powell medvirker. Desuden fejrer man ved en koncert d. 28. januar Roaming Roots Revue med fokus på inspirerende kvindelige musikere som f.eks. Kate Bush, Joni Mitchell, Björk og Dolly Parton.
Se selv programmet – det er enormt og tæller bl.a. også Tom Paxton (Pressefoto øverst), Seth Lakeman, Altan og canadiske David Francey. Heidi Talbot, Shovels & Rope (på Tønder i år), Blair Dunlop, Mary Chapin Carpenter og deltagere i Transatlantic Sessions, som er blevet en fast del af Celtic Connections, bl.a. Michael McGoldrick, John Doyle, Karan Casey, Eddi Reader, Jerry Douglas, John McCusker, Phil Cunningham og Donald Shaw, som er festivalens leder og musiker i Capercaillie.
Ud over de mange aftenkoncerter får godt 11.000 skolebørn hvert år lov til at opleve gratis morgenkoncerter i den store koncertsal med plads til ca. 2750, og i årenes løb har mere end 200.000 skolebørn været der. Workshops, nye talenter på Danny Kyle’s Open Stage, festivalklub og mere endnu er også en del af Celtic Connections hvert år. Irske 4 Men And A Dog spiller også, ligesom de var bandet, som i 1994 spillede ved den allerførste åbningskoncert på den store festival. Den store afslutningskoncert bliver den 5. februar.