logotfNu er den unikke, engelske guitarist og sangskriver også på Tønder Festivals i forvejen flotte plakat for 2015 med et alsidigt miks udi alle hjørner af den folky, rootsy musik. Fornylig blev en anden af de helt store sangskriver-legender i amerikansk musik, John Prine, også føjet til. Det fulde program må snart være i hus med nu 31 bands og solister, hvoraf faktisk ret mange hører til i den ældre ende.

 

Richard Thompson. Foto: Pamela Littky

Richard Thompson. Foto: Pamela Littky

Den britiske guitarist, sanger og sangskriver Richard Thompson er en sværvægter i britisk folk. Efter en tid med Fairport Convention, som han var med til at starte i 1967 og dermed satte folkrock-begrebet i gang for alvor, fortsatte han karrieren sammen med fruen, Linda Thompson. Deres debutalbum står stadig som en milepæl: ”I Want To See The Bright Lights Tonight”. I 1983 udgav han ”Hand Of Kindness”, der blev starten på en ny og succesfuld æra for ham som solist, og den har varet lige siden. Han er højt respekteret som en unik musiker og sangskriver og har udsendt mere end 40 albums. Seneste udgivelse er ”Acoustic Classics” fra 2014, hvor han giver akustiske versioner af en række af sine mest markante sange.

Respekteret og beundret er John Prine også i høj grad. Han har i mange år været på ønskelisten for Tønder Festivals gamle musikalske leder, Carsten Panduro, og nu er det så endelig faldet på plads. Prine har modtaget masser af priser, f.eks. BBC Radio 2’s Lifetime Achievement Award, medlemskab af Nashville Songwriters’ Fall of Fame og fornylig i The Recording Academy’s Hall of Fame med debutalbummet fra 1971. Han spiller en række koncerter i USA hen over foråret og sommeren, inden han rammer Tønder Festival for første gang med sine stærke, bevægende sange.

John Prine. Foto: Jim Shea

John Prine. Foto: Jim Shea

Noget overraskende og i al fald usædvanligt er det, at Skotland og Irland er så lidt repræsenteret, i al fald indtil videre. Kun den skotske sekstet Mànran og irske Eleanor Shanley er lige nu på listen. Amerikanske kunstnere er i flertal med gengangere som Chris Smither og Meschiya Lake & The Little Big Horns (for tredje gang i rap), ligesom to af de populæreste navne fra sidste år, The Lone Bellow og The Stray Birds. Det bliver glædelige gensyn. Vi får også et genhør med Hayseed Dixie, der bragede igennem for en del år siden og nok igen skal sætte fut i fejemøget foruden The Wood Brothers, Three Tall Pines, King James & The Special Men og bliver introduceret til Mary Gauthier. Desuden den unge, såkaldte outlaw-rebelske bluegrass-countrymusiker, der ses som arvtager til folk som Waylon Jennings og Willie Nelson, nemlig 36-årige Sturgill Simpson fra Kentucky. Countrymusikkens frelser har en lang række kritikere ovenikøbet kaldt ham. Store ord, må man sige.

Fra Canada får vi gensyn med La Bottine Souriante, Sheesham, Lotus & Son (fra sidste år), Ten Strings And A Goat og Lynn Miles. Den kendte musiker Kepa Junkera er et eksotisk og spændende indslag fra det spanske baskerland, ligesom hyldestprojektet til Townes Van Zandt, som hollandske Hans Theessink står i spidsen for. Sammen med Townes søn, J.T.Van Zandt, Butch Hancock og Richard Dobson fortolkes en række af den beundrede singer-songwriters sange. Det skal nok blive stort.

Kathryn Tickell & the Side. Foto: Tony McAnaney

Kathryn Tickell & the Side. Foto: Tony McAnaney

England er også ganske talrigt repræsenteret med det megastore (11 mand) populære band Bellowhead, The Great Malarkey (igen), den fremadstormende duo Greg Russell & Ciaran Algar, Kathryn Tickell & The Side (altså fire kvindelige musikere), instrumentalbandet Spiro og en længe savnet Allan Taylor, der har mange fine sange at byde på og en rigtig lang karriere med mange turneer også i Danmark.

Fra Danmark kommer Folkeklubben (igen), Poul Krebs & Friends (igen) feat. norske Henning Kvitnes & svenske Daniel Lemma, The Sexican, Mike Andersen og septetten fra Thy, Jonah Blacksmith.  Mon ikke der kommer flere af de danske…? I alt tæller jeg (kun) 14 kvinder på plakaten, 13 musikere og en danser. Til gengæld masser af meget forskellige musiker-mandfolk i alle aldre, og det er jo heller ikke så galt endda. Et firedages-armbånd til festivalen 27. til 30. august koster 1290 kr.

www.tf.dk