I år skabes TF-stemningen på den nye byfestival ”Ruby and Friends”, som foregår på Den Røde Plads på Nørrebro, og det sker d. 5. juli med tre koncerter. Det bliver med to canadiske navne og danske Sorten Muld. Allison Russell kommer fra Montreal og Del Barber fra Manitoba. Begge har spillet på Tønder Festival flere gange, og det gælder i øvrigt også det danske folkroots-band. Kunstnerisk leder af Tønder Festival, Maria Theessink, siger, at ”vi igen glæder os til at indtage København med TF-kunstnere. Det giver mening at være til stede med vores musikprofil, som taler til et stort og bredt publikum i hovedstaden. Vi har tidligere haft et fremragende samarbejde med folkene bag Roots and Jazz”. I år er det så med ”Ruby and Friends.

Takuya Kuroda Foto: Hiroyuki Seo

Allison Russell er sanger, men spiller også banjo og klarinet, og fik sit store gennembrud med albummet ”Outside Child” i 2021 med tre Grammy-nomineringer og to UK Americana Music Awards til følge. Del Barber er på toppen af den yngre generations americana & countryscene og har modtaget fem canadiske musikpriser og mange nomineringer. Han er inspireret af store navne som eksempelvis Bob Dylan, John Prine og Gram Parsons. ”Almanac” er hans nyeste album fra 2023. Sorten Muld er sit helt eget musikalske univers med alt fra tunge, elektroniske beats og drejelirer til fløjter, dansk folkevisetradition og sangerinden Ulla Bendixen i front.

Sorten Muld

Den nye festival kalder sig ”en bitesize boutique-festival, som spænder fra det cool-nordiske til groovy neosoul fra toneangivende, kontemporære kunstnere fra hele verden med musik i tæt samspil med et pulserende bymiljø”, og som det understreges, så er folkene bag ”meget glade for den energi og det groove, man finder i New York”. Den stemning håber og satser man på at bringe til Nørrebro og den Røde Plads”, siger en ad arrangørerne, Tine Bruhn.

Jo, der bliver masser af i 2200 N. fra 5. til 9. juli og altså af mange forskellige slags. Søndag rundes af Mardi Gras Copenhagen med inspiration fra karnevallet af samme navn i New Orleans. Fra USA kommer The Original Pinettes Brass Band og danske SP-JUST-FROST feat. Poul Halberg & amerikanske Tricia Boutté. Dusty Rag Jazz Band og soulkollektivet D/Troit spiller også.