Den irske superviolinist spiller med sin nuværende version af det legendariske band to koncerter i Københavnsområdet: Nemlig tirsdag aften 18. oktober i Baltoppen og onsdag aften i regi af Copenhagen Folk Club på Frederiksberg kommunes nye kultur- og aktivitetssted, KU.BE.

Frankie Gavin dannede det første Dé Danann i 1973 sammen med sine session-kammerater Alec Finn, Charlie Piggott, Johnnie (Ringo) McDonagh, og bandets første sangerinde blev Dolores Keane. Senere har bl.a. Maura O’Connell, Mary Black og Eleanor Shanley haft den plads. Men bemærk stavemåden Dé Danann – den blev hurtigt ændret til det nuværende. I Gavins nyere udgave hedder gruppen stadig De Dannan, mens den anden fraktion med Alec Finn er gået tilbage til den gamle. Long story – som ikke skal fortælles her.

frankiegavinanddedannan

Pressefoto

Bandet fik fra starten en markant plads på den irske trad musikscene og rundt omkring i det meste af verden. Gavin havde altid em central rolle med sit virtuose og personlige fiddlespil, og han er officielt den hurtigste violinist i verden – det står i Guinnes Book of Records! Superskrap er han i al fald, og da det oprindelige De Dannan (med en del udskiftninger undervejs) gik fra hinanden efter omkring 25 år brolagt med succes, dannede han en efter længere time out i 2009 sin egen version af det ikoniske, irske band, hvor han bl.a. havde sangerinden Michelle Lally med.

De Dannans line up nu er foruden the main man Gavin på fiddle og fløjter også Barry Brady på accordion, Dan Bodwell, bas og vokal, Colm O’Caominh, guitar og vokal, og ikke mindst sangerinden Bernardine Casserly. Hun har længe været – og er sideløbende – ”wedding singer”. Omdrejningspunkt er i høj grad stadig Frankie Gavin, som begyndte at spille tin whistle og fløjte som lille dreng, senere også violin, som han stort set lærte sig selv. Som 17-årig vandt han førstepladsen i årets All Ireland Under-18 i både fløjte- og violinkonkurrencen, og resten er (næsten) historie. Han kom selvsagt fra en musikalsk familie, hvor også hans forældre og søskende spillede de to instrumenter.

Frankie Gavin fik med sit spil hurtigt sin egen unikke plads på Irlands traditionelle musikscene, men er netop også kendt for at gå nye veje og skabe nye musikalske dimensioner, hvor både jazz, pop, rock med mere indgår. De seneste albums illustrerer den fusion af lyde og påvirkninger, som nu karakteriserer De Dannans musik. Bandet spiller stadig vilde jigs og reels, der gnistrer og begejstrer, men materiale, arrangementer og spillestilen sætter musikken ind i kontekster. Så forvent ikke ’bare’ det traditionelle, selv om det sandelig også ville være fint nok. Man kan derimod glæde sig til det overraskende og måske uventede. Men topmusikalsk og med masser af fart på skal det nok også blive.

http://www.frankiegavinanddedannan.ie/