Den 8. til 10 september er det 15. gang, at de gæve folk på Fanø afholder deres egen og altid originalt udtænkte festival med det fine navn Godtfolk Festival. Hvor godtfolk er, kommer godtfolk til, hedder det gamle ordsprog, og det er jo muligvis ud fra det, festivalen fik sit navn.

logo-2017Publikum ved aldrig, hvad man kan forvente sig, for arrangørernes hovedregel er, at de ikke vil gentage sig selv. Det kan jo være godt nok, men efter 15 år kan det måske være lidt begrænsende? For der må vel være bands og solister, man gerne ser tilbage, simpelt hen fordi de stadig står for den kvalitet og originalitet, som festivalen altid har tilstræbt. Ligesom det måske ville glæde publikum?

’Godtfolkene’ siger da også selv, at det kan være eller blive en udfordring at holde fast i det koncept. Men det lader ikke til at være lige op over, når man ser på årets program. Det er præcis, som festivalarrangørerne ønsker det: Folkemusik, som ikke er defineret hverken snævert eller traditionelt, men som afspejler genrens bredde og udvikling. Programmet er med deres egne ord en broget blanding, og præcis sådan skal det være.

Der kommer jo også hele tiden nye navne til i folkemusikken, så mulighederne for at leve op til dette ’motto’ er helt bestemt til stede. Også i år er der, som festivalen ønsker det, mange både ”kendte, ukendte, unge og gamle solister og bands, både lokale, nationale og internationale”. Det fremgår af listen af navne for Godtfolk 2017.

Mike Whellans Foto: Ewan Forsyth

Mike Whellans Foto: Ewan Forsyth

På den står en af de gode, gamle musikere med nu mere end 50 års karriere, men i høj grad stadig et energisk one man bluesband, nemlig skotske Mike Whellans, der på én gang spiller guitar, tromme og mundharpe, ja mouth percussion, som ingen anden. På plakaten står også musikerne i EKKO (Esbjerg Kommunes Kreative Orkester) & The Syrian Roots (med Bakri Hemammi), den fremadstormende duo Greg Russell & Ciaran Algar (øverste foto) på hhv. guitar og violin, Chris Jaggers Acoustic Roots med country-cajun-zydeco, den estisk-svenske kvartet Fränder med endnu et fint take på folkemusikken, hollandske Harmony Glen med knald på med deres ’Irish Folk Extravaganza’, danske Bound By Law med upoleret country-bluesfolk og det ret nye, lokale orkester Barquentine, som omfortolker søens sange fra Fanøs maritime fortid og gør dem til ’shantyrock’.

Lige så lokale er ’lejlighedskvartetten’ Nordvestenkuling med nogle af øens kendte musikkapaciteter ligesom de nye (men med garvede musikere), nemlig Mellem2gavle. Begge spiller op til bal ligesom La Porta Band, der har mange år på bagen. Som festivalens fine, harmoniske rosin i pølseenden synger og spiller den danske trio Zenobia i kirken søndag kl.14.30.

Uanset hvad, så skal den særlige Godtfolk-atmosfære bevares. Det betyder bl.a., at gulvene ryddes efter koncerterne, for Fanøbal skal der naturligvis til både her og der, så enhver kan danse sig ind i traditionerne. Også sessions er en stor del af Godtfolk Festival. Oplevelser og deltagelse er nøgleord, ligesom den intime atmosfære er umiskendelig. Koncerterne foregår i Sønderho og Nordby og overlapper uundgåeligt hinanden.

Se programmet på www.godtfolk.dk