Den gamle Cropredy Festival er absolut still going strong og med masser af succes. Den har i årevis haft det officielle navn, du ser i overskriften, men jeg tror, at de fleste bare siger ”hey, are you going to Cropredy this year”? De mener festivalen ved landsbyen af samme navn, hvor det hele foregår på markerne uden for landsbyen torsdag 13. til og med lørdag d. 15. august. Skal du til Cropredy i Oxfordshire?

Festivalen begyndte i det små i 1976 og startede som en endags-festival med blot 750 publikummer det første år. Festivalen har altid været i det engelske folkrock-band Fairport Conventions eget regi. Den voksede gradvis ud på den store mark og var i årene 1981-99 en todages festival. I årene 1980-85 var bandet ikke som sådan aktive, altså bortset fra de årlige koncerter på deres egen festival, men har i den grad været det lige siden. Fra 2000 har det været en tredages festival, og den foregår stadig i udkanten af den virkeligt hyggelige landsby Cropredy. Festivalen er (måske den eneste?), som nøjes med en enkelt stor scene, hvor alle koncerter foregår, og hvor der desuden er mad- og andre boder hele vejen ned langs siderne. Rundt om ligger en lang række marker, der benyttes som campingområder.

Fairport Cropredy Convention er ikke mere en ren folk-festival, men en festival for folk & rock. Det miks har fungeret godt i mange år – i manges øjne. De fleste er engelske navne, hvoraf mange vist ikke er særligt kendte her hos os, men som har været længe på den engelske scene. Nogle har spillet i Danmark, f.eks. de populære Ahab og Skerryvore og selvfølgelig Fairport Convention selv.

Turid J. Honerud og Anne Marit Bergheim fra Katzenjammer. Foto: Per Dyrholm

Turid J. Honerud og Anne Marit Bergheim fra Katzenjammer. Foto: Per Dyrholm

Musikken begynder torsdag kl. 16 med, at Fairport selv spiller et kort akustisk sæt og byder velkommen til de mange, der allerede er ankommet. Herefter spiller Trad Argh, Dreadzone og norske Katzenjammer. Aftenens og nok også i manges øjne festivalens hovednavn går på til sidst og runder af kl. 23. Det er selveste Emmylou Harris, nyslået Polarprisvinder, i selskab med Rodney Crowell. Det er altid ret tidlig godnat-tid i Cropredy, baren (der er kun den ene, men den er stor og udendørs) lukker lidt efter koncertens afslutning, og så er der ellers kun telthygge tilbage. Fredag og lørdag bliver koncerterne dog ved til midnat, og baren runder af ved et-tiden.

Fredag middag fortsætter musikken med årets BBC Radio 2 Young Folk Award Winners og bagefter Ahab, Judith Owen, sangerinde fra Wales, Skinny Lister, Skerryvore, Fisk – og så rundes aftenen af med The Proclaimers, der er skotske enæggede tvillinger, og til slut Level 42. De er faktisk fra Isle of Wight, men lyder vel snarere amerikanske med deres funky musik.

The Proclaimers Foto: Murdo MacLeod

The Proclaimers Foto: Murdo MacLeod

Lørdag kl. 12 dukker den samme musiker efterhånden op hvert år. Måske lidt kedsommeligt, men en tradition. Det er Richard Digance, som følges af Kevin Dempsey & Rosie Carson, Band of Friends, der fejrer den irske bluesstjerne Rory Gallaghers musik”, The New Grascutters og Toyah Willcox. Så er det Paul Carracks tur og så Iain Matthews, som var med i Fairports første år, sammen med hollandske Egbert Derix. De to har turneret sammen i Danmark (via denne skribent) og kommer meget gerne igen. Som altid besætter Fairport Convention selv scenen i flere timer lørdag aften, altid med flere overraskelser i form af kendte gæstemusikere.

En billet til alle tre dage koster 120 pund, to dage 110. Camping med bil hhv. 40 og 35 pund. Kommer du med dit lille telt med fly fra Danmark og tog fra London, er det gratis.

www.fairportconvention.com