Et af de absolutte hovednavne på Skagen Festival – som endelig er tilbage – er det irske ikon Andy Irvine. Han har netop nu fejret sin 80 års fødselsdag med en koncert i Dublins top-venue Vicar Street – ganske givet én, man skulle have været til. En lang række andre prominente musikere var med på scenen, bl.a. Donal Lunny og Paul Brady. Sidstnævnte og Andy spiller sammen igen til november, bl.a. igen i Vicar Street, og Andy og Lunny spiller tre koncerter i Irland i denne weekend.

Andy Irvine modtager dette års Folkemusikpris på Skagen Festival, fuldt fortjent efter meget lang og tro tjeneste i den traditionelle irske folkemusik, som han har været en aktiv del af siden start-60’erne. Og det med masser af succes. Og han spillede en veloplagt og fantastisk koncert i Copenhagen Folk Club i Metronomen for to måneder siden. Man må konstatere, at han er en af de største på den irske trad-folkscene, denne ægte troubadour, som selv er blevet en del af selve traditionen med sin enestående stemme og sit bouzouki-, mandola- og guitarspil. Politiske sange har også fyldt, og det begyndte med den amerikanske folkesanger Woody Guthrie, som stadig er hans helt. Nu har han længe selv været en irsk legende.

Solokarrieren har måske været den vigtigste del af et langt musikerliv fyldt med fantastiske samarbejder med andre af Irlands store musikere. Lad os starte med Planxty i 1970, selv om Sweeney’s Men kom først. Begge blev del af den folk revival, som gennemsyrede 1970’erne. Sammen med Donal Lunny, Christy Moore og Liam O’Flynn blev Andy Irvine en af de helt store stjerner. Albummet ”Andy Irvine & Paul Brady” fra 1977 blev også legendarisk, og de to har turneret sammen i flere omgange og skal som nævnt ovenfor på en (to gange udskudt) Irlands-turné i efteråret 2022. Irvine har også spillet i bands som Patrick Street, Mozaik, LAPD og nu Usher’s Island med yngre musikere som Michael McGoldick og John Doyle m.fl.

Hans karriere har bragt ham til det meste af verden med mange lange ophold i Australien, hvor han bl.a. skrev den smukke ”My Heart’s Tonight in Ireland”. I 2018 fik han RTE Radio 1s Lifetime Achievement Award – som den første modtager. Og nu gælder det altså Den danske Folkemusikpris i Skagen.