rannoki 2014

Rannok

Tivoli har slået portene op for en lang sommersæson og igen med masser af musik på plakaten. 21 af koncerterne er med fokus på folk- og verdensmusik i Harmonipavillonen, ligesom det har været i de seneste år.

Musik har siden starten for 173 år siden været en meget stor del af Tivolis profil og tradition. Musikken er en del af forlystelseshavens DNA, og det er ikke bare glædeligt, men også betydningsfuldt, at folk & world er en del af Tivolis store musikudbud. MundoMandag er en fin showcase for musikerne, hvor de har mulighed for at blive hørt af et stort publikum. Mange passerer forbi og lytter i længere eller kortere tid – og ved ikke lige, hvad der ramte dem. Mens mange andre ivrigt følger programmet og decideret tager i Tivoli for at høre deres folk-yndlinge eller benytte chancen til at høre noget nyt og anderledes fra den store verden.

Habadekuk

Habadekuk

Navnet ”Mundo” signalerer netop, at vi godt omkring i musik fra mange hjørner af kloden – det være sig fra Argentina, Canada, Afrika, Sverige, Finland, USA, Spanien, Skotland eller så meget andet. Det kan være americana, afrobeat, balkan, skotsk-irsk trad, reggae, klezmer, svensk/finsk spillemandsmusik og ikke mindst dansk folk af alle slags. Her er plads til det traditionelle, men i høj grad til nye fortolkninger og versioner af den nordiske tone. Dansk folk er utrolig varieret og indgår i samarbejder, konstellationer og nye måder på kryds og tværs. Nogle af de mest markante navne er på årets plakat, ligesom andre var det sidste år og året før.

Det er folk som (Henrik) Jansberg Band (20. april), som i øvrigt udgiver ny CD her i april, Harald Haugaard & Helene Blum, Baltic Crossing, duoen Rannok og festlige og hæsblæsende Habadekuk, der nok skal få de fleste turister til at stoppe forbløffet op på deres vej forbi. Andre af årets navne er Gothenburg Gadjos, Karen Mukupa, NovemberDecember og altså 13 navne mere, som giver et farverigt og bredspektret billede af, hvad folke- og verdensmusikken er for størrelser anno 2015.

Første koncert er d. 13. april, og det er med Silverbullit, der fyrer op under afro-reggae-beatet, og d. 27. april The Sexican med mariachi, mex og klezmer. Med et par undtagelser fortsætter MundoMandag hver mandag frem til 14. september. Sidste år havde Tivoli, der er landets største turistattraktion, hele 4, 4 millioner besøgende, og en pæn del af dem tog vejen forbi Harmonipavillonen og fik sig for nogles vedkommende nok en helt uventet oplevelse. For andre er det blevet en ny og væsentlig scene for folkemusikken og verdensmusikken, og de kommer jævnligt forbi.

Helene Blum Fotos: Per Dyrholm

Helene Blum Fotos: Per Dyrholm

Et sæsonkort til Tivoli koster 295 kroner, og det giver altså ud over oplevelsen af denne eventyrlige oase midt i byen adgang til at opleve 21 unikke koncerter. Desuden er der jo den gode, ”gamle” Fredagsrock på Plænen – 24 koncerter i alt. Desuden kan man få fornøjelsen af selveste Mark Knopfler, der søndag d. 14. juni lader sin guitar svøbe Tivoli i musikalsk magi. Pladserne på selve Plænen er udsolgt, men han kan selvfølgelig sagtens høres uden for det grønne plæne.  Men kom i god tid.

Musikken spiller alle dage, og mangfoldigheden er stor. Det har altid været Tivolis styrke og også, at balancen mellem den gamle ånd og de moderne udfordringer stadig kan holdes. Tivoli er stadig hygge, blomster, legeplads, rutsjebane, Pantomime og Tivoligarde, men også moderne fuld fart-forlystelser, store navne på Plænen og lidt mindre (endnu da!) i Harmonipavillonen og et væld af spisesteder. Carstensen sagde det i 1843, og Tivoli siger det i dag: Tivoli bliver aldrig færdig og skal heller aldrig blive det. Vi fortæller løbende mere om, hvem der er på folkprogrammet.