Det er svært at tro, men når den skotske vinterfestival åbner torsdag d. 18. januar, så kan den faktisk fejre 25 års jubilæum. I alle de år er den keltiske musik blevet fejret i 18 dage fra ca. midten af januar og ofte helt ind i februar – ligesom i år, hvor festivalen først slutter 4. februar. I løbet af de tæt på tre uger præsenteres Glasgows borgere og turister for hundredvis af koncerter med et par tusinde musikere fra et større antal lande og på rigtig mange forskellige spillesteder i byen.
Festivalen blev i sin tid udtænkt som både en fejring af skotsk og anden keltisk (og derhen af) musik og en fed måde at trække turister til byen i den ellers lidt kedelige vintersæson. Ikke mindst januar kan være hård at komme igennem, men det har Celtic Connections ændret på, ingen tvivl om det. Som altid er festivalens hovedkvarter i det flotte koncerthus, Glasgow Royal Concert Hall, midt i byens centrum. Men festivalen er og har altid været spredt ud over alle mulige størrelser spillesteder i hele byen.
Klassikerne er med igen: The Old Fruitmarket, Tron Theatre, St. Andrew’s in the Square, The National Piping Center, City Halls, Strathclyde Suite (også i koncerthuset) og den store koncertarena 02 ABC foruden mange, mange andre. Det er verdens største vintersæson-fejring af keltisk musik og dens mange veje, også knap så keltiske, ind i vores hjerter.
Sidste år var Basco det danske islæt, og i år kommer Andreas Tophøj & Rune Barslund til at stå på scenen i Strathclyde Suite d. 28. januar. Samme aften spiller canadiske The Barr Brothers, som var på Tønder Festival for få år siden og var helt vildt gode, et andet sted i byen. Der er ”benefit-concert” d. 30. januar for den skotske sanger Dick Gaughan, der desværre er syg, og 3. februar spiller både Sam Outlaw og Colter Wall, men to forskellige steder. Svenske Väsen kommer såmænd også, nemlig 26. januar. Der er nok ca. 15 koncerter pr. aften, så gang selv med 18 for at få en fornemmelse af dette massive musikudbud.
Inden da, d. 27. januar, har Colter Wall spillet en koncert i Lille Vega, som Tønder Festival står for. Også de populære amerikanere i The Lone Bellow runder Celtic Conncetions. De spiller i den store arena 02 ABC d. 20. januar (og i Store Vega få dage efter). I Glasgow er de på samme sted, samme aften som Deer Tick. I det hele taget kender vi TF-gængere en masse af de navne, som spiller i Glasgow de næste 18 dage. Blandt mange andre (allestedsnærværende) Michael McGoldrick John McCusker, Dougie MacLean, John Doyle, Kris Drever, Lau, Session A9, Paul McKenna, Ross Ainslie, Jarlath Henderson, Lunasa, Rura, Talisk og Daiori Farrell.
Der er selvfølgelig også en del kvindelige musikere og sangere med, men de er altså lidt i undertal. Men f.eks. Shawn Colvin, Julie Fowlis (øverste foto), Kate Rusby, Laura Cortese and The Dance Cards, Cara Dillon, Kaia Kater, The Poozies, I’m With Her med de skønne Sarah Jarosz, Sara Watkins og Aiofe Donovan og nogle nye navne, som vist ikke endnu har besøgt DK.
Festivalen slutter med bl.a. Transatlantic Sessions – og The Mavericks! Knap så keltiske, men sådan er det med de ”connections”. At det er den traditionelle og kontemporære folkemusik, der har lagt grunden til og er hjertet i Celtic Connection skal man ikke være i tvivl om. Tjek det seriøst omfattende program på www.celticconnections.com Ud over de mange aftenkoncerter får tusindvis af skolebørn gratis morgenkoncerter i den store koncertsal, der er mange workshops i dagtimerne, Danny Kyle’s Open Stage er hvert år åben for nye talenter, og hver sen aften (og nat) går det løs med sessions i festivalklub og i House of Song.