Da duoen Haugaard & Høirup efter 10 års succesfyldt virke besluttede sig for at lukke biksen, stod guitaristen og sangeren Morten Alfred Høirup uden makker. Efter mange års musikalsk og personligt kammeratskab var det naturligt at han fandt sammen med den mere end velspillende torader- og mundharmonikaspiller Sonnich Lydom. De to har været i arbejdstøjet i nogle måneder og springer nu ud med debut-cd og turné.

Der ligger altid en latent fare i en duo der hovedsageligt baserer sig på instrumentalmusik. Det kræver musikalsk afveksling på flere planer og måske gæstemusikere – udover et musikalsk niveau af en vis højde. Den stramme anmelder må konstatere at samtlige de nævnte elementer fremgår af ”Svip svap svovlstikke”. Musikken er gravet op rundt omkring i 1700-tallet og bliver givet fornyet liv efter århundreders dvale – bortset fra stykkerne fra Fanø. Dér har man på særegen vis formået at holde traditionen i live indtil i dag.

Med Lydoms familiære relationer og kærlighed til øen og dens musik skulle der naturligvis nogle sønderhoninger med. De er med til at skabe den nødvendige musikalske afveksling. Det samme er de skiftende arrangementer med Lydoms vekslen mellem sine toradede harmonikaer og de smukt lyrisk spillede mundharmonikaer. En række indslag af hver for sig solidt spillende gæstemusikere fuldender værket. Dem kan de jo ikke slæbe rundt på landevejen, men livesituationen kan som bekendt ikke sammenlignes med studiestramheden, så mon ikke de klarer det – ikke mindst i kraft af disse herres høje musikalske niveau. Så er det sagt.

Lydom har siddet rundt omkring i folkemusikkens brogede verden i mange år og opbygget sin kunnen til et aldeles højt niveau, men først de senere år har han for alvor listet sig frem og fået sin berettigede kredit. Høirup kan man i grove træk sige det samme om, alt det samme. Det skal nævnes at han næppe får job som kirkesanger, men han får alligevel det optimale ud af sine vokale udfoldelser, godt hjulpet af herlige Channe Nussbaum et par steder. Guitarspillet kan der derimod ikke sættes snavsede fingre på. Derfor er det lidt en skam, hørt i disse ører, at guitarindsatserne er mixet lige vel langt ned i lydbilledet.

Nå, noget skal der jo være, men debut´en fra Lydom & Høirup indfrier forventningerne. Niveauet ligger pænt over middel, for nu at udtrykke sig som vi gør her langt fra hovedstadsområdet.

Lydom & Høirup: ”Svip svap svovlstikke”

GO´ Danish Folk Music (2010)

Nils Thorlund