fruskagerrakLige for øjeblikket er de tre kvinder, som tilsammen kalder sig ”Fru Skagerrak” på turne i Irland, Skotland og England. Flere koncerter i Irland er overstået, garanteret på bedste vis, og der er lige den tilbage, som finder sted d. 6. maj på Baltimore Fiddle Fair i Cork som ikke helt kan stave til deres navn (endnu) . Efter fruernes koncert spiller en anden trio, nemlig den med Frankie Gavin, Noel Hill og Arty McGlynn, og man er i det hele taget i fornemt selskab på festivalen.  Samtidig udgiver de så også lige denne fredag deres fælles debutalbum, ”Fru Skagerrak” – world-wide, som de skriver på deres website. Ja, hvorfor ikke?
Jeg kan ikke forestille mig andet end, at de tre dygtige musikere vil gøre et massivt indtryk også i Baltimore, for de kan i den grad deres metier og er ingenlunde nye på en scene. Som fru Skagerrak spillede de første gang sammen back-stage på Tønder Festival i 2011, og bunden til et samarbejde var så småt lagt og fik grund under fødderne et par år efter. Og lige nu sker der så en hel masse.

Maja Kjær Jacobsen er det danske islæt i Fru Skagerrak. Foto: Per Dyrholm

Maja Kjær Jacobsen er det danske islæt i Fru Skagerrak. Foto: Per Dyrholm

Musikerne er danske Maja Kjær Jacobsen, Anna Lindblad fra Sverige og Elise Wessel Hildrum fra Norge, og de spiller alle sammen violin. Hver for sig kendte og velrespekterede, Maja ikke mindst fra sit samarbejde og intense turneren med canadiske David Boulanger i duoen ”Maja & David. De har indspillet to albums sammen. Anna har spillet med bl.a. The Dukhs fra Canada. Fruerne er uddannet fra henholdsvis Syddansk Musikkonservatorium, Den Kgl. Musikhøjskole i Stockholm og fra Norges Musikhøjskole (her havde Elin fløjten som hovedinstrument) og underviser også alle tre.
Repertoiret er interskandinavisk, for deres erklærede formål er at vise og bygge bro over de mange forskellige facetter af hhv. dansk, svensk og norsk folkemusik, både fra den traditionelle skatkiste og egne kompositioner. De slår gerne et slag for mere forståelse af hinandens lande og kultur, for langt hen ad vejen er vi skandinaver jo meget ens på den musikalske og i det hele taget kulturelle og også sproglige front i al fald. Skagerrak er fælles for de tre lande, og med et enkelt lille ord foran, nemlig ”Fru”, er vi straks klar over, at vi har at gøre med kvindelige musikere. Meget fikst og godt tænkt navn.
Efter en heftig weekend i Cork, kan man forestille sig, skal Fru Skagerrak onsdag d. 11. maj spille på Rolestown National School i Dublin, og herefter går turen til Edinburgh, hvor de spiller en huskoncert d. 13. maj. D. 15. spiller trioen på The Shakespeare i Sheffield, og 16. maj står den på huskoncert i Newcastle upon Tyne. Lidt senere, d. 28. maj, spiller de på Internationella Spellmansstämman i Göteborg, og 25. august hedder det Folk Spot på Tønder Festival. I slutningen af september spiller Fru Skagerrak på Riksscenen under Oslo Folk.