Det blev Kristian Bach, som blandt tre andre talentfulde nominerede løb med folkemusikprisen Årets Helge. Den blev uddelt forleden for ottende gang og er en mindepris for Helge Arildsøe, som var musiker, organisationsmand og i det hele taget en betydningsfuld person på folkemusikområdet. Han afgik desværre ved døden alt for tidligt i 2014. Med kåringen følger en lang række koncerter på danske spillesteder og festivaler i hele landet.

Akademiet bag Årets Helge siger om Kristian Bach, at han ”er et talent, der kan have særligt gavn af at modtage prisen og viser lovende takter både musikalsk og lyrisk. Han udviser desuden socialt at engagement i sin ageren og i sine sangtekster”.

De øvrige nominerede var Barbro, Bishbush og JUMA. De meget forskellige kandidater var udtryk for akademiets ønske om at bidrage til en debat om, hvad folkemusik er i 2022. Med spørgsmål som ”Hvilken betydning har det for folkemusikere, at de med deres tekster forholder sig til verden omkring sig, og hvor går grænsen for, hvornår noget kan kategoriseres som folkemusik”. Og det er naturligvis en interessant og vedkommende debat.

Prisen overrækkes først d. 25. november ved en koncertaften på spillestedet Maskinhallen i Frederikshavn, der omtales som Danmarks eneste rendyrkede folk & roots-spillested Det er regionalt spillested, som genåbnede i maj sidste år med et nyt fokus og klart på netop en folk & roots-profil. Som publikum og frivillig kan man deltage i udviklingen af musikken i lokalområdet, og der er høje ambitioner. F.eks. om at skabe talentprogrammer til at øge interessen for og fastholde den rytmiske musik. Musik, som både bygger på traditioner og afsøger grænser og ser fremad.

I Maskinhallen optræder Kristian Bach med sine ærlige og personlige sange om bl.a. kærlighed, samfund, psykologi, spiritualitet og selvudvikling – på dansk og fra hjertet. Prisen er den eneste af sin slags i traditionelt forankret musik, nu efter at Danish Music Awards siden 2021 ikke længere uddeler en decideret sangskriverpris.

Akademiet består af Maria Theessink fra Tønder Festival, Anders Ovesen fra ROSA, Jens Ole Hvid Amstrup fra Maskinhallen, Anne Marie Kamilles fra Musik over Præstø Fjord, tidligere prismodtager Marc Facchini, Svend Erik Larsen fra Skagen festival, forfatter og sangskriver Lars Emil Foder og musiker M.C. Hansen.