Gustaf Ljunggren Pressefoto

Gustaf Ljunggren Pressefoto

Men lad os da lige nævne modtageren først, nemlig den svenske musiker, komponist og kapelmester Gustaf Ljunggren. Han får prisen, der blev uddelt første gang som Ken Gudman Prisen. Den har i de senere år bare har heddet Årets Gudman. I pressemeddelelsen nævnes andre navne før disse: Eddi Reader, Bo Hewerdine, Cathy Jordan, Sofia Karlsson, Nikolaj Busk og Povl Dissing – dog er det dem, vi gerne vil fremhæve i rootszone-sammenhæng, og de tre førstnævnte står ikke ret tit på en dansk scene. Men vi skal nok også henlede opmærksomheden på Kasper Eistrup, Peter Sommer, Marie Key, Thomas Helmig, August Rosenbaum, Roger Tallroth, Nulle og ganske mange flere endnu.

Fælles er alle disse musikere om at hylde årets prisvinder ved en koncert og prisuddelingsfest i Amager Bio d. 22. november. Ligeledes er alle deltagende fælles om at have arbejdet sammen med Gustaf Ljunggren. Det kan nok haste lidt med at få indkøbt en billet til 250 kr. + gebyr på www.billetnet.dk eller tlf. 70 15 65 65.

Gustaf Ljunggren kaldes en musikalsk magiker, fordi ”musikken bliver bedre, når han spiller på den. Han mestrer lige præcis den evne at give sin stemme og sin sound til alt, han rører ved. Ljunggren er ydmyg i sit spil, men sikker på sine evner”, siger Kristian Leth, der er formand for foreningen Gudman. Han har da også noget af et CV, ham Ljunggren. Han er uddannet saxofonist fra Rytmisk Konservatorium i København, hvor han har boet i tæt ved 20 år – født i Stockholm 1974. Han spiller desuden diverse guitarer og basser, pedal steel, lap steel, mandolin, banjo, klaver, keyboards, basklarinet, bratsch og fløjte. Ordet ’multi-instrumentalist’ trænger sig naturligt på. Gustaf Ljunggren blev Danmarkskendt som kapelmester i ”Det nye talkshow” på DR1 for nogle år siden, hvor han spillede sammen med kunstnere som Ryan Adams, Band of Horses, Lykke Li, Oh Land, Thomas Dybdal og mange andre. Han har indspillet flere albums og har produceret en længere række og har base i sit eget studie på Vesterbro.

Eddi reader Pressefoto

Eddi reader Pressefoto

Den dygtige svensker komponerer til sit eget ensemble, til digte, film, teater og TV, og han har siden 2011 været tovholder på SPOT-festivalens koncertserie ”Naked – a singer and a piano”, hvor han på flygel har akkompagneret solister som f.eks. Kira Skov, Pernille Rosendal og flere endnu. Ljunggren har optrådt i ikke mindre end 24 lande – så langt væk som USA, Canada, Japan, Kina og Australien.

Om den måde han arbejder med musik på, siger prisvinderen: ”Det vigtige for mig er selve det øjeblik, hvor musikken sker. Hvad jeg gjorde lige før, og hvad jeg skal gøre efterfølgende, er ikke så vigtigt. Jeg skal være et værktøj i forhold til, hvad musikken gerne vil. Man kan roligt lade musikken bestemme”.

Årets Gudman er en hyldestkoncert snarere end en prisuddeling. Det er kollegernes hyldest til en udvalgt musiker, der har markeret sig på den danske musikscene som udøvende, sideman, instrumentalist, producer, igangsætter, inspirator osv. Bag Årets Gudman står foreningen Gudman. Tidligere var det Ken Gudman Mindefond, der stod for den årlige hædersfest. Ken Gudman Mindefond blev indstiftet til minde om trommeslageren Ken Gudman, der døde 17. september 2003.

Peter Uhrbrand

Peter Uhrbrand

Blandt de 11 tidligere modtagere (+ en særpris i 2013) har der kun været en enkelt kvindelige musiker, nemlig Cæcilie Trier. Det kan man godt lige tænke over! Sidste års modtager var fra folkemusikkens rækker, nemlig violinist, underviser, komponist, Fanømusikkens nestor, inspirator og indsparker m.m. Peter Uhrbrand. Han udgav i juli sammen med ”Det Yderste Hav” et smukt album med titlen Sønderhoninger, indspillet live på Kromanns Hotel i Sønderho. Albummet er alene i kraft af sin udgivelse, men også i sin udførelse endnu en milepæl i historien om bevarelse og levendegørelse af Danmarks ældste, lokale og aktive musiktradition. Musikken og Jeppe Brixvolds spoken word emmer af følelser, stemning og historie, som givetvis skaber magi, når man selv er til stede.

I tiden op til pris & hyldestfesten d. 22. november vender vi her på rootszone.dk tilbage til de britiske og irske kunstnere nævnt i starten.