Fredag 6. maj kl. 20 blændes der op for åbningskoncerten i Alsion i Sønderborg, og årets folkBALTICA Festival varer helt til og med søndag 15. maj. Det er helt bogstavelig talt en grænseoverskridende folkemusikfestival, som i år præsenteres under titlen ”Klang & bevægelse” – eller ”Klang & Bewegung, da en stor del af koncerterne finder sted i det nordlige Slesvig-Holsten.

Andreas Tophøj og Rune Barslund

Programmet består af en lang række koncerter, bl.a. på Rømø i Sct. Clemens Kirke, i Schweizerhalle i Tønder og i Aabenraa i Nygadehuset, Den historiske lade og Sønderjyllandshallen foruden i Løgumkloster, Nordborg på Als og i Gråsten. Alle de mange koncerter og hvor og hvornår kan du se på folkBALTICAs fyldige og fint overskuelige hjemmeside (se nedenfor). I alt består festivalen af 34 koncerter på 30 spillesteder.

Kevin Henderson

Hvem kan man så møde? Jo, nogle af de ypperste danske folkemusikere står klar til at deltage ved en eller flere koncerter. Duoen Tophøj & Barslund, den kvindelige trio Vesselil (øverste foto) og Christian Juncker Duo. Fire bands spiller lørdag 14. maj i Flensborg, og heriblandt de to danske bands Stringflip og Sylfide. Samme sted vil Mads Hansens Kapel sørge for at skabe balstemning. Desuden kommer Hoven Droven fra Sverige og trioen The Nordic Fiddlers Bloc med musikere fra Norge, Sverige og Shetland. Finske Frigg ankommer lige fra Shetland Folk Festival og vil garanteret sætte godt gang i kludene.

Tilbage til åbningskoncerten, hvor folkBALTICA Ensemblet deltager under sædvanlig kyndig ledelse af violinist og kunstneriske leder af festivalen, Harald Haugaard. Det får følge af Sønderjyske Pigekor og en række solister, heriblandt violinisten Kevin Henderson fra Shetland, som er bosiddende i Norge.

Afslutningskoncerten afholdes i St. Marien kirke i Flensborg, og her medvirker igen folkBALTICA Ensemblet og tre bands plus flere overraskelser ifølge programmet. Man kan erhverve sig et festivalpas, men kun i forsalg, til 140 euro fra festivalens kontor i Flensborg, og så kan man kvit og frit vælge og vrage mellem de mange tilbud. Man kan naturligvis også købe billet til de enkelte koncerter.

”folkBALTICA er en bevægelse, som med musikken som udgangspunkt og fælles sprog samler mennesker på tværs af alder, køn, sociale og nationale skel”. (Harald Haugaard, kunstnerisk leder). Årets huskunstner er den norske danser Hallgrim Hansegaard.

https://www.folkbaltica.de/dk/koncerter/program

Hoven Droven