Følgende er de 15 udgivelser, som Morten Alfred Høirup (øverste pressefoto) fra podcasten Katten i Sækken har udvalgt som de ultimativt og uigenkaldeligt er de markante fra det herrens corona-år 2020. Han understregede mange gange i løbet af programmet, at udgivelserne blev præsenteret i helt tilfældig rækkefølge, hvilket jeg så også gør her, men i en anden rækkefølge, nemlig i alfabetisk orden. Det fremgår derfor meget tydeligt, at hele fire ud af de 15 bands starter med M og tre med T.

dreamers-circus-2020-blue-white-gold-cd-823

Morten Alfred Høirup Pressefoto

Lad os starte med D, nemlig Dreamers’ Circus, som med albummet BlueWhite Gold scorede hele tre DMA Roots-priser, nemlig for henholdsvis Årets Udgivelse, rootstrack og komponist (Ale Carr). Desuden er trioen i 2020 blevet udnævnt til både stadsmusikanter i Roskilde kommune og af Statens Kunstfond til Specialensemble. DC hører til i toppen af dansk folkemusik og har bl.a. i det forgangne år også spillet deres musik i USA, ligesom i øvrigt flere andre danske folkbands.

Fiolministeriet – Ditte Fromseier, Kirstine Sand og Kirstine Elise Pedersen – udgav i juli Et nyt liv, og Kristine Heebøll udsendte Pernambuk i samarbejde med finske Timo Akakotila. Før jul kom Lars Lilholt Band med CD’en Lad julen vare (hvad den altså ikke gør). Mallebrok stod for den sjoveste titel, nemlig Wollekong, mens Marskens Guld udgav Det nynner gennem natten, der har Sønderjylland og 100-året for Genforeningen som tema.

Maskineri, Maja Kjær Jacobsen og Søren Vinther Røgen, udsendte Hopsa 101, mens Myrkur, også kendt som Amalie Bruun, havde kaldt sit nye album for Folkesange. Vokaltrioen Nevesta’s Voice udsendte Mother Tongues, og Christian Søgaard Trio kaldte sit album for Glimtet i øjet.

Så kom hhv. Tophøj & Barslund, Gunni Torp og Trolska Polska med hver sin CD: Tracks & Traces, For hver kerne vi skyder og Eufori. Tre meget forskellige albums, ligesom alle 15 viser kæmpestor alsidighed i dansk folk. De sidste to fra listen er folktronica-duoen Vaev, som er David Mondrup og rigsspillemand Poul Lendal, noget af en veteran. Albummet hedder også VAEV. En anden veteran og helt anderledes folkemusiker er sidste mand på listen: Arne Würgler med Huset Brænder.