Meningsfyldte og rockende indtryk fra cementbyen

Gad vide, hvad det mon er ved den gamle cementby Aalborg, der i den grad kalder barndomsminder frem? Ole Berthelsen har gjort det så glimrende i sin rige pladeproduktion, og her har vi endnu en Aalborgdreng, der mindes, og på sit nye album øser rundhåndet af originaler, huse og skæbner fra dengang. Det er musikeren Peter Larsen og ”Stationen”.

”Utopia” er titlen på Peter Larsens syvende album – alle er udkommet inden for de sidste 10 år. En imponerende kadence for en dansk musiker. 46 år er han blevet. Født og opvokset i det centrale Stjernekvarter lidt vest for Østre Havn. Det er det, der omtales i sangen ”Mit Gamle Kvarter”, ét blandt 10 dansksprogede numre, alle med tekst, sang og musik af Larsen himself. Med på pladen er endvidere en håndfuld – ind i mellem faktisk to håndfulde – gode musikere, der lægger grundlaget for de gyngende pop/rockrytmer. Det er svært at fremhæve én musiker fremfor andre, men så alligevel: Trommeslageren Rune Thorhauge er helt uundværlig og sikker, når han understreger rytmer og stemninger.

Peter Larsen siger selv, at ideer til melodier og tekster gennem alle årene er kommet listende til ham, når han mindst ventede det. Det kan ske ”ud af det blå”, for eksempel gennem drømme om natten. Når det sker, griber han sin IPhone og nynner melodien ind eller indtaler en tekst, uanset hvor han befinder sig, eller hvad, han er midt i. Godt med de moderne hjælpemidler! En ide, man nok selv burde prøve af. Måske kan det virke forstyrrende for samtalepartnerne, men der er i hvert fald kommet en masse meningsfyldte tekster og en del gode melodier ud af det. Arven og inspirationen fra Krebs, Lilholt, Ole Berthelsen og Allan Olsen fornægter sig ikke, men det gør bestemt ikke noget.

Indledningsnummeret ”La´nu vær´” trækker på samme univers som Poul Krebs mega-hit ”Sådan nogle som os” (1995). Det er bønnen til kæresten: Kom tilbage og lad os lære det! Titelmelodien ”Utopia” er en iørefaldende sag om at søge Utopia, men alligevel ende med at stole mest på sig selv. Og ”Mit Gamle Kvarter” er, som nævnt barndomsminder fra det centrale Aalborg:

”Jeg længes af og til efter mit gamle kvarter/ Det er der, jeg hører hjemme, det er der mit indre er/ Når jeg kører forbi, trækker minderne i mig/ Det hænder, jeg slår forbi min gamle vej/ I mit gamle kvarter”.

Lirekassemanden Vagn var en galning i byen, og Thorhauge understreger perfekt og skæbnetungt de alvorlige ord på pladens fjerde nummer på sine trommer. Den smukkeste melodi finder man nok på ”Allersidste Gang”, der fortæller om plejebarnet Rose, der har hutlet sig igennem en verden af omsorgssvigt. En rigtig ”tænde-lighter-sang” er ”Dagen Er Din” med en god tekst om at gribe dagen – trods modgang, livets korthed og en sommer, der går på hæld.

Fredag d. 4. september afholdes der release-koncert for Peter Larsen & Stationens cd, ”Utopia” på det rytmiske spillested Skråen i Aalborg. For den rimelige indgangspris på 135 kr. får man endog cd´en med sig hjem.