bjedHvert år i januar kommer de studerende fra Syddansk Musikkonservatoriums Folkemusiklinje til Bjedstrup for at spille til polkacafe for foreningen ”Mossøegnens Musik og Dans”, der har eksisteret siden 2006. I år var ingen undtagelse, og for sjette gang stillede 16 unge mennesker op til koncert og efterfølgende bal., og denne gang med nordiske gæstestjerner på programmet.

bjed2 (1)Den nordiske overbygning på konservatorieuddannelsen blev repræsenteret med tre musikere fra Nordic Masters. Harmonikaspilleren Kristian Rusbjerg var ansvarlig for turneen, der begyndte i mandags og sluttede søndag i Roskilde: ”Vi har selv stået for det hele,” fortæller han. ”Det vil sige at få arrangeret koncerterne, transport, repertoire, og hvad der ellers hører med til en turne. Det har været superhyggeligt at komme rundt og præsentere vores musik.”

Orkestret har spillet i Hadsten, Hillerød, Esbjerg og to gange i Odense, inden koncerterne i Bjedstrup og Roskilde. Og det er ikke udelukkende danske musikere i bandet, men denne gang således to svenske, en norsk, en tysk og en engelsk musiker med.

Formanden for den arrangerende forening Knud Erik Elmann Jensen er klar med nye tiltag: ”Vi planlægger en koncert og bal med Maja Kjær Jacobsen & David Boulanger. Vi regner med at leje en lade i tilfælde af, at det ikke kan holdes udendørs, og så kombinere vi musik og dans, da det er det væsentlige for os med begge dele.”

bjed2 (2)Der kom gang i løjerne, da de unge spillefolk gav deres en time lange koncert med egne nyskabte kompositioner, og det hele sluttede, som det begyndte, nemlig med acapella sang fra de 16 dygtige unge musikere. De otte unge kvinder og otte mænd indgik efterfølgende i mange forskellige konstellationer i de forskellige numre, lige fra tre af gangen til alle 16 på scenen, og der blev spillet instrumentalmusik, polska, jigs, vals og en meget festlig march af ”Niels Maler” (Carl Nielsens far), som blev præsenteret at ”boybandet”  – de otte unge, mandlige musikere.

Musikerne var ikke bange for at eksperimentere med forskellige genrer. Her var både amerikansk musik og et nummer med balkan og arabisk musik knyttede bånd til verdensmusikken, ligesom der kom små, festlige indslag undervejs i de forskellige kompositioner. Efter fortjent stående applaus til det store talentfulde orkester kunne publikum nyde et veldækket kaffebord, og så var der bal bagefter med de veloplagte musikanter.

"Boybandet" spiller march.

“Boybandet” spiller march.