Fotos: Nils Thorlund

Foto: Nils Thorlund

En helt ny bog om Lasse & Mathilde har set dagens lys. Den har undertitlen ”Et portræt af Lasse & Mathilde og deres musikalske venner.” Umiddelbart et godt supplement til Peter Abrahamsens selvbiografi, Jan Toftlund-bøgerne og de nye Poul Bruun-erindringer.

Som titlen antyder, og som Saugmann slår fast i forordet, så er hendes egentlige hensigt at skrive om ungdomsoprøret. Og især første kapitel er også spækket med hippie-klicheer. Under nogle af Lasse og Mathildes første møder 1975, så gik ”ungdomsoprørere og hippier i afghaner-pelse og pandebånd ude på gaderne og var cool på den tids måde”. Heldigvis udvikler bogen sig til mere at handle om hovedpersonerne og deres omgangskreds. De er naturligvis alle omtalt sympatiske, og det bliver meget ’det var en skøn tid’ uden at oplyse hvorfor.

Et dusin af vennerne har leveret udtalelser om Lasse & Mathilde, der sammen med hovedpersonernes refleksioner danner grundlaget for hele bogen. Den er godt nok kronologisk redigeret, men de enkelte samtaler får lov til at flagre lidt i tid og emner, som sådan nogle sagtens kan gøre,  og bliver derved snarere en samling anekdoter end en egentlig biografi. Det er vel også derfor, at jeg savner research og facts: Datoer, diskografi, kilder, hvordan blev de enkelte pladeudgivelser og optrædener modtaget osv.

Lasse & Mathilde pr.foto

Pressefoto

Der er imidlertid mange gode fortællinger, og bogen skal anbefales uanset om man kender Lasse & Mathildes karriere eller starter nu. Jeg havde næsten glemt deres danmarksturné i fiskekutter i 1979, som blev forløberen til Grøn Koncert, men der kastes ikke rigtig nyt lys på den elskede folkemusikduo.

Derfor er det en let bog – let skrevet, let læst og let fordøjelig. Derfor kan du sagtens lytte hele deres bagkatalog igennem samtidig med, at du læser. Der bliver ikke rigtig gået i dybden med forklaringer eller analyser. Man bliver ikke klogere på, hvorfor netop Lasse & Mathilde fik så stor gennemslagskraft i Danmark som tilfældet var – og heldigvis stadig er. Bogen er illustreret med en række private s/h fotos. De er desværre noget grynede og kontrastløse. Dette er – mig bekendt – den eneste bog om det musikalske par, men jeg savner stadig en rigtig biografi.

Lasse & Mathilde udgav i 2013 CD og LP: ”Verden venter.” Den kan bl.a. købes på imusic.dk. Det samme gælder ”Alle de bedste og 30 Års Jubilæumskoncert” fra 2010 foruden flere.