Nu melder Tønder Festival igen flere navne ud til festival 2020, og det er John Prine som hovednavn, Michael McGoldrick, Lars Lilholt, Teitur, The Small Glories, The Secret Sisters, Jeffrey Martin og den danske sangerinde Ida Gard. Og bemærk lige at salg af campingarmbånd åbner mandag 2. december kl.10. Du kan købe plads til telt eller campingvogn – eller booke tenthouse, tipi eller lodge via tf.dk

Teitur Foto: Tróndur Dalsgard

USA’s store sangskriver John Prine er klar efter sit afbud sidste år. Sangskriverlegenden er på landevejen igen og fit for fight. Han var her i 2015 og gav en storslået koncert i Telt 1. Mon ikke vi denne gang kan glæde os til både smagsprøver på hans nyeste album fra 2018, The Tree of Forgiveness”, og til nogle af hans klassikere? Prine har vundet tre Grammyer og mange andre priser, senest ved Americana Honors and Awards 2019 for det nævnte album og for sangen ”Summer’s End”.

Michael McGoldrick (øverste foto) har været i Tønder masser af gange i diverse sammenhænge. I 2020 fejres 20-året for hans banebrydende album “Fused”, som fortjent fik fantastiske anmeldelser, blev kaldt et mesterværk og genudgives i anledning af jubilæet. På ”Fused” mikser han traditionel folkemusik, trance, jazz og verdensmusik ekvilibristisk, og orkestret, han har med til jubilæumskoncerten, sikrer en koncert, man nok ikke glemmer så let: Donald Shaw/ akkordeon (fra Capercaillie), Dezi Donelly/violin, John Joe Kelly/bodhrán, Parvinder Bharat/tabla og Neil Yates/ trompet og tin whistle. McGoldrick selv er uovertruffen på fløjte, tin whistle og uilleann pipes og spiller også bodhrán, guitar og cittern. Han er født i Manchester i 1971 og har spillet med alle, stort set. I de seneste år har han turneret verden rundt som medlem af Mark Knopflers band + alt det løse.

Lars Lilholt Foto: Frank Rosgaard

Lars Lilholt har (vistnok) ikke stået på plakaten før, i al faldikke i nyere tid, men 2020 er året, hvor en af landets folkekæreste musikere indtager en eller flere Tønderscener. Han var for mere end 35 år siden med til at stifte folkrockgruppen Kræns Bysteds, og folkemusik har altid stået hans hjerte nær. Ud fra den har han skabt sit eget lilholtske univers, som har ført ham vidt og givet ham og hans Lilholt Band en megapopulær position på spillesteder og festivaler over hele landet. Han har udgivet 35 albums – solo, med band, med Dalton Trioen, i folkemusiksammenhænge og solgt ca. 2,5 millioner albums. Han har modtaget fem Danish Music Awards. Som frontfigur, sanger, violinist, sangskriver er han blevet mødt med varme. Kald det bare kærlighed.

Det er dejligt at erfare, at den fine, færøske sanger-sangskriver Teitur skal spille på TF 2020. Han kom i 2003 flot fra start, da han debuterede med ”Poetry & Aeroplanes”. Det blev udgivet af Universal Music i USA, fik fremragende anmeldelser og sendte Teitur på lange turneer i USA, Canada og Europa. Han har nu udsendt otte studiealbums, det seneste er “I Want To Be Kind” fra 2018. Teitur er en ’kind’ og unik kunstner, som Færøerne må være stolt af. I 2020 er han på en omfattende turné og forhåbentlig spiller blandt sine sange den stadig dejlige ”Louis Louis”.

Ida Gaard Foto: Anna Marin

Ida Gard går måske lidt stille med dørene, men hun har stille og roligt opbygget en solid publikumsbase i Tyskland og i Danmark. Hun sagde i 2008 nej tak til et stort pladeselskab, fordi hun hellere selv ville styre sin karrieren og sine udgivelser. I stedet oprettede hun eget selskab med navnet Oh My Gard! og har udgivet tre albums til gode anmeldelser. Det seneste er “Womb” fra 2016. Hun har prøvet (i 2014) at varme op for Bob Dylan ved en koncert på Amfiscenen i Aarhus, og det slap hun rigtig godt fra over for det meget blandede Dylan-publikum.

Fra Muscle Shoals, Alabama kommer søstrene Laura og Lydia Rogers, tilsammen The Secret Sisters, med deres flotte vokalharmonier. De var her i 2018 og kommer nu igen ligesom det næste navn. Søstrene er blevet sammenlignet med de legendariske The Everly Brothers. De serverer country og folk med et twist af pop, og det gav dem en flyvende start i 2010 med debutalbummet ”The Secret Sisters”, og de spillede support for navne som Ray LaMontagne, Levon Helm og Bob Dylan. Næste album, ”Put Your Needle Down” klarede sig ikke lige så godt som forventet, og de var nede og vende. De er kommet stærkt igen på et nyt label, og med Brandi Carlile som producer bragte albummet ”You Don’t Own Me Anymore” (2017) de hemmelige søstre tilbage på toppen.

The Secret Sisters

Også den canadiske duo The Small Glories var i Tønder i 2018, og det går dem godt. The Small Glories er Cara Luft på vokal og banjo samt JD Edwards på vokal og guitar. De kommer fra Winnipeg og havde succes hver for sig på den canadiske folk- og rootsscene, indtil de slog pjalterne sammen i 2016. De to kontrastfyldte kunstnere diverterer med smukke harmonier og iørefaldende sange. På debutalbummet “Wondrous Traveler” fra 2016 bliver forskellene vekslet til stor alsidighed med folk- og bluegrass-ballader. I 2019 har de udgivet “Assiniboine & The Red”.

Ham her er ny på TF: Fra Portland, Oregon kommer sanger, guitarist og sangskriver Jeffrey Martin, som har udgivet musik siden 2009. Især hans seneste to albums, “Dogs In The Daylight” (2014) og “One Go Around” (2017) har bragt hans afdæmpede musik frem i rampelyset. Hans væsentlige tekster og lyriske univers ledsages af nøjsomt orkestrerede melodier med akustisk guitar, violin, pedal steel og kontrabas. Jeffrey Martin har sans og blik for ”the small town sadness”, skriver flere anmeldere, og hans sårbare, intense stemme er helt rigtig til at understrege dette.