Corona væltede TF20, de andre festivaler og livemusikken i det hele taget. Men det ser for øjeblikket ud til, at Tønder Festival 2021 gennemføres, ligesom Skagen Festival foreløbig forholder sig optimistisk, men afventende. Det er nok sådan, de fleste har det netop nu. TF meldte allerede ud for nogen tid siden, at foreløbig otte af de navne, der var booket til 2020, er på plakaten for i år, som du kan se på tf.dk. Vi krydser fingre for, at det holder.

Katie Pruitt

Det gør ondt på økonomien at aflyse en festival, men TF har arbejdet hårdt for sagen med f.eks. salg af festivalpakker, støttearmbånd og ditto koncerter, havefester og diverse merchandise, og opbakningen fra nær og fjern har været stor. Det har foreløbig indbragt 750.000 kr. til Tønder Festival Fond.

Ikke overraskende er det otte meget forskellige navne, der meldes ud på hjemmesiden. Først og fremmest den fabelagtige fløjtespiller med mere Michael McGoldrick (UK) øverste foto, som sidste år skulle have fejret 20-året for udgivelsen af det skelsættende album Fused. Jubilæet for det megaroste album, der blandede traditionel folkemusik med verdensmusik og jazz på en helt unik måde, holdes efter planen i år i stedet. McGoldrick, som har spillet på TF mange gange i diverse konstellationer, tager Donald Shaw, Dezi Donelly, John Joe Kelly, Parvinder Bharat og Neil Yates med, og det kan ikke andet end blive stort.

Red Hot Chilli Pipers (SCO) skal nok sætte fut i fejemøget, når de igen spiller op med bl.a. numre, man ikke som udgangspunkt forventer at høre i Tønder. Numre som Highway To Hell og We Will Rock You – og mange andre. De har spillet for skrålende og dansende publikummer over det meste af verden, og man tør godt give festgaranti, ikke mindst hvis man elsker sækkepiber, men egentlig også alligevel.

Red Hot Chili Pipers

Fra Skotland kommer også sanger/sangskriver/guitarist Ross Wilson, som spiller under navnet Blue Rose Code. Han inspireres både af folk, jazz, pop og soul, og anmelderne har kun ros til ham. De hører ligheder med navne som John Martyn, Van Morrison, Tom Waits og Jackson Browne. Wilson har udgivet fire albums, det seneste “The Water of Leith” fra 2017 med bl.a. Julie Fowlis, Kathleen MacInnes, Ross Ainsley og amerikanske Beth Nielsen Chapman på. Blue Rose Code har band med til TF21

Lad os rykke til Wales og møde 9Bach, som klart udtrykker, at musik ikke skal være noget fra et museum. De har siden 2005 spillet moody folk med udgangspunkt i de lokale sangtraditioner. Gruppen er dannet af sanger og pianist Lisa Jen og guitarist Martin Hoyland. Hendes sange er poetiske fortællinger spillet som walisisk trad, rock, electronica inde i spændende beats og loops. 9-tallet i navnet betyder bedstemor, ”nain”, og må formodes at binde bånd tilbage til det mere traditionsbundne. Bandet har udsendt tre studiealbum, og i 2015 blev pladen “Tincian” belønnet med prisen for Bedste Album ved BBC Radio 2 Folk Awards. Seneste album er “9Bach” fra 2019.

Danni Nicholls Foto: Wies Luijtelaar

Vi får et gensyn med engelske Danni Nicholls, som var her i 2017 og nu er topnavn på den britiske scene. Denne ”English rose” er vild med country, folk og amerikansk rootsmusik. Med “A Little Redemption” fra 2013 indspillede hun første gang i Nashville og det er fortsat med de to følgende. Det seneste er “The Melted Morning” fra 2019. Danni Nicholls har været nomineret tre gange til en UK Americana Award nemlig Album of The Year 2017, Artist of The Year 2018 og Song of The Year 2020.

Amerikanske Katie Pruitt er fra Atlanta, men også en ”rising star” i Nashville. Albummet “Expectations” udkom i februar 2020 efter en succesfuld EP. Hun mikser folk, country og indierock og leverer sine sange med stor afveksling i lydbilledet. Sange der handler om at være sig selv og være fri. Den 26-årige sanger/sangskriver er erklæret lesbisk og har udtrykt sine frustrationer over den skam, hun oplevede i sin katolske opvækst.

Watkins Family Hour

Fra USA kommer også Watkins Family Hour, som er søskendeparret Sara og Sean Watkins, der begge har spillet med Nickel Creek, hvor også mandolinspiller Chris Thile bidrog til succesen. Fra 2007 fortsatte de begge med nye projekter. Sara spillede violin for bl.a. The Decemberists og John Mayer og fandt i 2018 sammen med Aoife O’Donovan (fra Crooked Still) og Sarah Jarosz i trioen I’m With Her. De to søskende som Watkins Family Hour i 2015 et album med samme navn, men med andres sange. På det nyeste album Brother Sister har de selv har skrevet alt materialet.

Vi får ligeledes et gensyn med 31-årige Ian Noe, som er et varmt navn på country/folkscenen med sine nærmest novelleagtige americana-sange. Han er fra Kentucky ligesom TF’s ”gamle kendinge”, Tyler Childers og Sturgill Simpson. Senere turnerede han også med canadiske Colter Wall. Debutalbummet “Between the Country”, hvorfra sangen “Letter To Madeleine” blev nomineret til International Song of The Year af UK Americana Awards 2020, udkom i 2019. En af Ian Noes store inspirationskilder er John Prine, som døde af Covid-19 sidste år.