Sangerinden Eva Hren var sammen med sit band Sladcore repræsentanter for slovensk musik på Shetland Folk Music Festival. Hun fortæller Roots Zone om oplevelserne

Slovenien er et lille land midt i Europa med en befolkning på ca. to millioner mennesker. Landet har musikalske forbindelser rødder i nabolandene Østrig, Italien, Ungarn og Kroatien.

Tidligere var musikken præget af flerstemmige mandskor, rituelle sange og ældre ballader. Men nu er også den østrigske og tyske folkemusik slået igennem, dog tilsat en del polka og valsemusik.

Eva Hren & Sladcore repræsenterer en nyere musikstil, da hun har tilsat den traditionelle folkemusik sit eget præg med moderne toner og et stænk jazz. Hun begyndte karrieren i trioen The Katrinas, og gik derefter solo, og udgav sin første cd i 2004.

For to år siden slog hun sig så sammen med Marko Boh, Marko Gregoric og Blaz Grm, og dannede bandet Sladcore, og de udgav sidste år deres første album sammen.

”Det er første gang, hvor vi er på turne i udlandet, så vi er sikre på, at vi kan lære noget af de andre musikere, og få ny inspiration,” fortæller Eva Hren og fortsætter:

”Hjemme i Slovenien spiller vi både på festivaler, men også på små spillesteder og ved mange klubkoncerter. De seneste fem-ti års tid er der begyndt at komme mange flere, der spiller folkemusik. Der er også kommet mange unge mennesker, der spiller på deres egne måde. Førhen var det en mere lukket verden med kor og vokalgrupper, uden så mange forskellige instrumenter, som vi hører her på festivalen.”

Den unge sangerinde fortsætter: ”Mine rødder er i jazzens verden, men jeg har også sunget med bigbands. Men i Sladcore kommer vi alle fra forskellige musikalske retninger, så vi sammen er endt med at synge og spille folkemusik i vores egne stil.”

Gruppens manager Keti Verderber tilføjer: ”Folkemusikkens popularitet er som en bølge i Slovenien, det går op og ned. Jeg tror, at selv om vi har mange succesfulde musikere, så klarer de sig bedre i udlandet end hjemme.”

”Når vi er færdige her, skal vi hjem og afslutte arbejdet på vores anden cd, som vi regner med udkommer i efteråret,”slutter Eva Hren inden hun endnu engang skal på scenen.