Der var kø til at komme ind at spise fiskebord på Havnescenen i Skagen lørdag middag. Og der var kø oppe ved det store tag selv-bord med alt godt fra havet. Men maden var god, og det var musikken også, så der er ikke noget at sige til, at fiskebordet er et populært koncept. I hvert fald valgte 558 mennesker at betale de 130 kroner for mad og musik, og der var nok at se til for de af festivalens frivillige medarbejdere, der skulle skære brød og fylde fade op.
Naboens fisk
Og fadene bliver hurtigt tømt for dampede muslinger og pil selv-rejer. Der er rift om fiskefrikadellerne, de fem slags sild, laksen – både den røgede og den dampede – og alle de andre fiskeretter. Det er Havnescenens nabo, Aavangs fiskehus, de leverer al fisken til tag selv-bordet. Og de kæmper en brav kamp for at følge med efterspørgslen på fiskefileter, som bare smager bedst, når de er nystegte. Og det er de.
Idéen til Havnescenens fiskebord opstod i kølvandet på en af Skagen Festivalens økonomiske kriser, og idéen blev ført ud i livet i 1999. Det viste sig at være en succes, som heldigvis er fortsat. I dag er det svært at forestille sig Havnescenen uden fiskebordet lørdag og søndag fra 11 til 14.
God opdeling
Bænket ved de lange borde sidder Skagen Festivalens publikum og spiser god mad og hygger sig med dem, de er af sted med, og dem, de er kommet til at sidde ved siden af. Stemningen fejler bestemt ikke noget. Den unge, charmerende engelske gruppe, 4 Square, akkompagnerer i et lydniveau, der giver mulighed for både at lytte til musikken og tale sammen. Også det efterfølgende band, The Rooney Family, passer godt ind i konceptet spis, lyt og tal sammen.
For dem, der ikke vil spise fisk, er der stadig mulighed for at nyde musikken: Når der er fiskebord, er Havnescenen delt i to, hvor den bageste del af teltet er for folk, der vil spise fisk, og den forreste til dem, der bare gerne vil nyde musikken og stemningen. Og den opdeling virker fint. Selv om Havnescenens 850 pladser ikke er helt besatte, er der godt fyldt i begge afdelinger. Først da klokken nærmer sig 14, og der ikke sælges flere billetter til tag selv-bordet, tynder det ud i spiseafdelingens gæster.
Helene Overgaard Krüger