Shetland og Orkney melder klar

shetland folk

De to populære folkfestivaler på henholdsvis Shetland og Orkney har offentliggjort deres programmer for forårets festivals.

Fra 28. april og til og med 1. maj afholdes den 36. folkfestival på Shetland med samlingspunkt i hovedbyen Lerwick. I år deltager 15 bands/solister udefra, og heraf har man som vanligt inviteret musik med helt anderledes rødder end den keltiske og nordiske.

F.eks. Huun-Huur-Tu fra Rusland nærmere betegnet fra regionen Tuvan tæt op af grænsen til Mongoliet. Det fire mand store band spiller fascinerende musik på instrumenter fra deres egne himmelstrøg og synger bl.a. sange, som kommer dybt fra struben. Der er et link nederst i artiklen.

Fra Canada deltager den prisvindende trio The East Pointers med en blanding af keltiske og canadiske toner, Sheesham & Lotus & Son giver den hele armen med b.l. oldtimemusik, og endelig skal De Temps Antan fra den fransktalende del af Quebac også nævnes. Trioen er stærkt inspireret af La Bittine Souriante. Fra USA kommer kvartetten Laura Cortese & The Dance Cards og ligeledes The Railsplitters. Belgiske Wör slutter ringen af ikke-britiske bands på festivalen, som jo ikke kun foregår i Lerwick, men rundt på flere af øerne.

Af britiske bands kan nævnes Manran, som kommer til Danmark inden festivalen på Shetland, og The Alan Kelly Gang, Talisk og The Outside Track.

Julie Fowlis

Julie Fowlis

På Orkney går det løs fra 26.-29. maj og her kan man f.eks. præsentere det finske fyrværkeri i form af Frigg, og to bands som også kommer til årets Tønder Festival, Rura og The Chair, Ivan Drever, fra Orkney, men bosiddende i Norge, samt Julie Fowlis med smukke sange fortrinsvis på gælisk. Fra naboerne mod nord (altså Shetland) kommer den talentfulde violinist Maggie Adamson med alt-mulig-veteranmusikeren Brian Nicholson.

Fra Quebec i Canada kommer trioen Vishten med tvillingerne Emmanuelle og Pastelle LeBlanc syngende, spillende og steppende, og de har Pascal Miousse med som tredje deltager. Der bydes også på Saltfishforty, Session A9 med bl.a. Kevin Henderson og Lynched.

Har man mod på en forårsferie med masser af musik, så kan begge festivaler anbefales. Ligesom øernes storslåede og barske natur.

https://www.youtube.com/watch?v=U4_WIf-4sS0

https://www.shetlandfolkfestival.com/

http://www.orkneyfolkfestival.com/