Irske Sharon Shannon spiller fra 17. til 20. september fire koncerter her i landet. Hun er ikke Ms. hvem som helst, men et af de helt store irske navne i nu tre årtier. Shannon spiller knapharmonika og violin – og det fik hun simpelt hen fået succes med allerede som ung teenager. I 1989, da hun var godt 21, kom hun med i The Waterboys i omkring halvandet år, hvorefter hun i 1991 udgav soloalbummet med sit eget navn som titel.

Det er stadig det bedst sælgende album med traditionel irsk musik udgivet i Irland. I 1992 var hun med på en anden stor succes, da A Woman’s Heart blev udgivet og blev både hendes og andres store gennembrud. Her medvirkede en række store, irske sangerinder og instrumentalisten Sharon Shannon.

Seckou keita Foto: Andy Morgan

Nu her 30 år senere har hun udsendt 16 albums. Det seneste er fra 2017 og hedder Sacred Earth. Her medvirker den senegalesiske kora- og percussionspiller Seckou Keita, og han er ”Special Guest” på DK-turneen. Desuden har Shannon tre andre musikere samt en sangerinde med på den lille turne. Koncerterne bliver i hhv. Turbinen Randers, Hagges Pub i Tønder, Baltoppen i Ballerup og på Halkær Kro.

Det var producer Justin Adams, der foreslog Seckou Keita som gæstemusiker på nummeret ‘Sea Shepherd’ fra Sacred Earth. Især var det hans koraspil (den afrikanske harpe), Shannon faldt for, og albummet bevæger sig i et crossunivers af vestafrikansk, mellemøstlig og selvfølgelig hendes irske musik. Til koncerterne spiller de både irske numre og musik fra Keitas bagkatalog.

Sacred Earth er optaget i Real Worlds studie og produceret af Robert Plant-produceren Justin Adams. Foruden de to stjerner spiller Jim Murray/akustisk guitar, Jack Maher/ elguitar og vokal, Sean Regan/violin og percussion/ beatbox og Susan O’Neill på vokal.

Koncerten i Baltoppen er en del af spillesteders Ny-Folk-arangementer, som vi vender tilbage til snarest sammen med de irsk-skotske koncerter, som Baltoppen har kørt igennem snart mange år. Uanset hvilken af de fire steder, du måske kommer til at høre Sharon Shannon, der har spillet flere gange på Tønder Festival, tegner det i den grad til at blive en stor musikoplevelse.