På Mantziusgården ikke langt fra S-stationen afholdes her i weekenden den lille festival Vinterfolk. Det foregår hhv. fredag og lørdag aften, og der bydes på fire, fine og meget forskellige navne med hver deres helt egen tone: Kajsa Vala, ULC Trio, Stanley Samuelsen og trioen Norr.

Norr

Fredag aften d. 22. februar indtager færøske Stanley Samuelsen (øverste foto) og senere ULC Trio scenen –  ULC står for Uhrbrand, Lydom og Cahill med fornavnene Peter, Sonnich og Seamus. U.L.C. Trio har dygtigt styr på meget forskellig musik med både traditionel dansk folkemusik fra for længe siden, dansemelodier fra Fanø og de irske sange, som guitarist Seamus Cahill synger smukt.

Sanger, guitarist og komponist Stanley Samuelsen, som bor lokalt i Birkerød, spiller og synger sin egen nordiske/færøske musik med også amerikansk inspiration. Stemningen og det færøske sprog skaber stærke billeder af de enestående øer, han kommer fra, og hans fingerspil gør stærkt indtryk. Han har Marco Santini og Paolo Principi med på hhv. violin og harmonika.

Lørdag aften kommer musikken fra unge kvinder. Først den danske trio Norr, der imponerer med flotte vokalharmonier, tekster baseret på det virkelig liv og enkel instrumentering – tromme og guitarer. Sammen skaber de en intens nærhed og varme.

Kajsa Vala

Og så er det den seje sangerinde og elguitarist Kajsa Valas tur. Hun har fortjent fået meget opmærksomhed det seneste par år med mange koncerter og album nummer to fra 2018., “Tomorrow Is Not Lost, indspillet hhv. hjemme i Aarhus og i Nashville, hvor hun har opholdt sig meget. Hun er da også dansk (og islandsk) eksponent for den amerikanske folk/country/americana-tradition. Selv om hun også har den nordiske tone, så er hendes sound mere defineret af det amerikanske.

Valas fede guitararbejde tilfører også lige lidt rootsrock. Hun har dog også en mere afdæmpet og følsom side – og efter min mening en meget stærk stemme og dynamik. Tillige er hun en rigtig god sangskriver, hvilket de også har opdaget i Nashville.