Så blev det endelig tid til årets første festival. Uanset hvordan ens forventninger var, så blev de uden tvivl indfriet fuldt ud. Middelfarts Kulturchef Steen Møller åbnede den 34. Vinterfestival i Strib med bl.a. at sige tak til de mange frivillige og foreningen GUF, der har været musikarrangører i 36 år. Han understregede vigtigheden af den tradition, som er blevet opbygget med en fantastisk atmosfære og høj musikalsk kvalitet.

Steen Møller holdt åbningstalen

John O´Driscoll tilbage på scenen

En anden tradition, som er værd at nævne, er kunstneren Anette Hassing, som på 12. år har lavet et kunstværk til festivalen. Dette bliver hvert år solgt for højeste bud, og beløbet går ubeskåret til musikerne, der optræder gratis på caféscenen.

Så blev der åbnet for musikken og traditionelt af Strib skoles kor med 24 børn, og som vanligt var der gæstemusiker med. I år var det sangerinden og komponisten Tine Vingaard og hendes guitarist Søren Breum, som børnene optrådte sammen med. Derefter åbnede festivalens hal 1 med tre meget forskellige bands, som alle forstod at underholde og demonstrere bredden ved festivalen på allerbedste vis.

20års-jubilarerne Downtown Dynt lagde ud med kendte irske sange og melodier, som man enten kunne nynne eller synge med på. Det er oprindelig et ”familieband” med John O’Driscoll som absolut styrmand med de to sønner Brian og Thomas som matroser. Men grundet John O’Driscolls alvorlige sygdom sidste år, var der indkaldt et par reserver. Violinisten Pia Nygaard var med på de første numre, mens Jesper Gloor spillede hele koncerten med de to brødre, og så var Brians bedre halvdel Pia også trådt til for at støtte ”drengene”.

Der var dog en stor overraskelse, da John kom på scenen og reciterede en tekst og var med i a cappella-nummeret om The Auld Triangle, og der var stort fortjent bifald til bandet ældste medlem. Men efter Wild Rover, Fiddlers Green, Black is the Color, Whiskey in the Jar, Loch Lomond sluttede bandet af med Streets of London til stort bifald og med håbet om at se John tilbage i fuld vigør inden længe.

Strib skoles kor med Tine Vingaard

Så stod et af den danske roots- og folkemusiks flagskibe på programmet: Dreamers’ Circus. Samspillet mellem svenske Ale Carr og de to hjemlige musikere Nikolaj Busk og Rune Tonsgaard Sørensen er en af trioens store styrker foruden deres store musikalitet og åbenhed over for alle andre genrer, som de forstår at implementere i deres univers, som er helt uden grænser.

Man opnår at komme med på en rundrejse i både klassisk, jazz, bluegrass og ikke mindst den nordiske folkemusik i alle dens varianter. Præsenteret stemningsfyldt med charme og stor spilleglæde, så det var musikalsk fredagsslik, publikum fik denne aften.

Det nordjyske band Vingard afsluttede aftenen med både stor energi og sprudlende musikalitet, hvor singersongwriter Tine Vingaard har forstået at tilpasse sine mange melodier til den store festivalscene. Vingard var et af seks bands, der tidligere har spillet på Caféscenen, som nu fuldt fortjent var på en af de to store scener på Vinterfestivalen.

Bandet præsenterede mange af numrene fra den seneste EP, men der var også smagsprøver på det første hele album, som bliver udsendt til efteråret. Der var numre med herlige temposkift, men også stille numre som eksempelvis Luna og Something Missing, Men der manglede nu ikke noget, og bandet sluttede med ekstranummeret Dreams, som gik rent ind. Så kunne publikum gå hjem og drømme videre! Med både Downtown Dynt og Vingard som nye på den store scene på en festival, kan man kun glæde sig over den form for ”generationsskifte”.

Øverste foto: Dreamers’ Circus

 

Dreamers’ Circus

Vingard

Downtown Dynt