Det er ikke så mange år siden, vi var med til at introducere betegnelsen americana på den danske musikscene. Mange musikere har siden fundet americana som et nyt musikalsk ståsted, og nu er nye americana-festivaler ved at skyde op i lokalområderne. Forleden dannede Valby Kulturhus i København f.eks. rammen om en aften i den amerikanske musiks tegn.

North Folk

Selv om americana og rootsmusik bygger på traditioner, så er det altid forfriskende at høre helt nye navne. På disses optrædener får man både nerven og måske nervøsiteten, som mange af de etablerede og rutinerede musikere måske ikke har, og så naturligvis de nye ideer og muligvis morgendagens nye store navne.

North Folk er et nyt dansk band dybt forankret i den amerikanske sangskrivertradition og den nordiske folkemusik, heraf navnet. Deres sange rummer både menneskelige fortællinger og følelser, og så er alle dygtige musikere. Bas: Theodor Raarup Thomsen, trommer: Jacob Gottschau Rozario, elguitar og harmonivokal: Tue Damskov, vokal og akustisk guitar: Mai Kjeldgaard samt vokal, akustisk guitar og keyboard: Jonas Holst Ladefoged. De har udgivet et par singler og arbejder på et debutalbum.

Birds Happen

Den akustiske trio, danske Birds Happen består af: Asger Baagøe (bas og harmonivokal), Signe Haupt (vokal) og Nadja Thorbek Ulldall (vokal og ukulele). Ok, toneart og tempo blev lidt statisk, men det ligger vel i ukulelens begrænsninger. Til gengæld var pigernes vokalharmonier absolut høreværdige, og deres danske og engelske sange har stort potentiale.

Kristoffer Birkedal

Da norske Kristoffer Birkedal trådte ind på scenen, kunne han nemt forveksles med Jan Toftlund, som jeg husker ham. Birkedal benytter mest fingerspil og skifter ubesværet mellem forskellige måder at stemme sin guitar på. Dette, sammen med en god stemme med stor rækkevidde, gjorde det til en varieret koncert og aftenens største overraskelse for mig. Han er det, vi kaldte en folkesanger, inden vi begyndte at bruge mange andre betegnelser.

Birkedal havde bearbejdet en række sange af Lillebjørn Nilsen, Bob Dylan og Tim Hardin, og ikke mindst Jackson C. Franks ”Blues Run the Game” var veludført. Men det er hans egne sange, som er omdrejningspunktet i hans repertoire, og de er så spændende, at de skal udgives til efteråret. I øjeblikket indspiller han i legendariske Sweet Silence Studios med tekniker Flemming Rasmussen og er for tiden bosat i København.

 

Pausemusikken blev leveret af 90-års fødselaren og countrylegenden Willie Nelson, salen var fyldt, og denne nye minifestival kan nemt blive den første af mange i fremtiden.