I disse dage fejrer Helene Blum & Harald Haugaard Band for alvor, at de nu har spillet sammen i 10 år (plus en anelse mere). Bandet har i den anledning arrangeret tre ret så eksklusive jubilæumskoncerter med titlen ”Alt hvad vi drømte”. Titlen kan findes på Harald Haugaards album ”Den femte søster”.

Første koncert er søndag 31. marts kl. 15 på Magasinet i Odense, nummer to er 5. april i DR Koncerthuset Studie 3, og den lille jubilæumsrunde slutter af i Musikhuset i Aarhus 6. april. Efter en lang række koncerter igennem tiåret, indspilninger, rejser og drømmene vil der være masser at plukke fra, og koncerterne vil bestå af et uden tvivl veloplagt blik på musikalske højdepunkter igennem årene, men også af nyt materiale. Der bliver samlet op, men også set fremad. Bandet, som i den forløbne tid har trådt op som alt fra duo til septet eller måske endda mere, optræder ved disse koncerter som sekstet. Foruden Harald Haugaard og Helene Blum består bandet af Kirstine Elise Pedersen (cello), Mikkel Grue (guitarer), Mathæus Bech (kontrabas) og Sune Rahbek (slagtøj).

Harald Haugaard og Helene BlumDe to, som lægger navn til bandet og vel godt kan kaldes dets allerinderste kerne, erklærer, at de første 10 år er blevet ”alt, hvad vi drømte – og mere til”. Og man kan da også godt tillade sig at sige, at de to alene og også i samspil med bandet kan se tilbage på 10 succesfulde år. De har rejst med deres personlige fortolkninger af den danske folkemusiktradition i store dele af verden. Mange steder i Europa, ikke mindst Tyskland og Østrig, i Japan, USA, Danmark selvfølgelig – og mere end 600 koncerter er det blevet til på alle former for spillesteder, koncertsale, kirker og festivaler.

De har fortalt, at de begge to har et stort drive, og der skal helst ske noget hele tiden. Dette falder da også helt tydeligt i øjnene med det aktivitetsniveau, de har haft med turneliv, indspilninger og mange projekter, f.eks. Haugaard som kunstneriske leder af folkBaltica Festival og ensemblet, og pladeselskabet Pile House Records. To børn sammen er det også blevet til, så man kan roligt sige, at deres liv er flettet sammen på alle måder og har været det i nu 13 år.

Og Helene Blum & Harald Haugaard blev da også en realitet, fordi de to gerne ville kunne være mere sammen. De kendte naturligt nok musikere fra miljøet omkring folkemusikkonservatoriet i Odense, så egentlig faldt det lige for. Nu har bandet rejst rundt i verden i 10 år, er tætte både professionelt og privat, har udviklet sig sammen og deler glæden ved at spille på mange forskellige steder. Det hele er meget privilegeret, siger de også selv.

Harald Haugaard og Helene Blum.

– Jeg glæder mig altid til, at vi skal ud at spille. For vi ved aldrig, hvad der sker. Hos os kan sætlisten hurtigt ændre sig i løbet af en koncert, alt efter hvor publikum bærer os henad, siger Harald Haugaard. Netop nu bruger de to deres tid på at skabe samarbejder med andre danske ensembler, for de gerne hele tiden udvikle sig. Nej, det dygtige og sympatiske par står ikke stille, selv om de også hygger sig hjemme i Faaborg.

Helene Blum, som blev den første sanger uddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium i 2004, spillede først sammen med Karen Mose, og Harald Haugaard spillede med Serras, Sorten Muld og i den succesfulde og berejste duo Haugaard & Høirup. Blum og Haugaard har begge haft og har stor betydning for dansk folkemusik, som de fortolker og fornyer. Hendes fortolkninger af traditionelle sange understreger danske sanges faktiske skønhed, og hendes egne sange udspringer til dels i disse, men er personlige og stærke fortællinger. Stemmen, ja, den er jo bare smuk og hendes udstråling det samme. Suppleret af sin virtuose violinistmand og det suveræne band er det ikke så sært, at Helene Blum & Harald Haugaard Band er blevet et efterspurgt navn i bl.a. de europæiske koncerthuse. Til lykke med det!  Du kan prøvelytte på udvalgte numre her på soundcloud