Tillykke til Jim Rooney, som d. 28. januar runder de 83. Siden folk-revivalens start i slut-1950’erne og helt op til den moderne americana har han været og er heldigvis stadig en væsentlig og samlende figur.

Som teenager var han en nøgleperson i Boston-områdets folk-miljø, der inkluderede navne som: Baez- og Muldaur-familien, Tom Rush, Taj Mahal, Jim Kweskin, Joe Val, Bill Keith og mange andre. Han var selv aktiv musiker og optræder stadig, men har kun udgivet to soloalbum, One Day At A Time fra 1975 og Brand New Tennessee Waltz (1980). Han har som sanger og guitarist bidraget til Livin’ On The Mountain (1963) The Blue Velvet Band (1969), Borderline (1973), Woodstock Mountains Revue (1974, 1977, 1978, 1981) og The Irregulars (2003, 2007). Dette afspejler, at han er en god sanger og guitarist, men ikke den oplagte stjerne, som mange af de musikere, han har omgivet sig med. Til gengæld har han bredt sit virke ud.

Som musikskribent begyndte Jim Rooney som ung at skrive om folkemusik i skoleblade og tidsskrifter, og i 1971 fik han udgivet sin første bog Bossmen: Bill Monroe & Muddy Waters. Sammen med Eric von Schmidt skrev han i 1979 Baby Let Me Follow You Down om folkemusikkens opblomstring i USA, og den er stadig én af de bedste bøger om folkemusik jeg har læst – meget informativ og samtidig underholdende. Endelig udkom i 2014 erindringsbogen In It For The Long Run.

Han beklædte også en række poster i foreninger, han var chef for Newport Folk Festival, blev musikforlægger og meget mere. Det er imidlertid som producer, at han i mange år har cementeret sit navn i americana-historien. Listen over Rooney-producerede indspilninger er lang, og Bonnie Raitt, John Prine, Townes Van Zandt og Nanci Griffith er bare enkelte af de prominente navn.

Jeg var vært for Rooney og vennen Bill Keith i forbindelse med deres koncert i København i 1979. Som det måske fremgår af fotoet, så er han en selskabelig og hjertelig person, og de mange hæderspriser og belønninger, han har modtaget for sit lange træk i folk-branchen, er velfortjente.