Janis Ian fik stor offentlig og international opmærksomhed i 1966-67 med sin sang Society’s Child. Hun var en slags musikalsk vindunderbarn og kun 15 år, da sangen, der omhandler intolerance mod parforhold mellem to forskellige racer, imod alle odds og forsøg på at boykotte den blev et populært hit.

Hun var allerede et respekteret navn i New Yorks folkemusikkredse og blev kaldt den kvindelige Bob Dylan, fordi hendes sange var velskrevne og skarpe kommentarer til tidens store emner. De kan høres på hendes første tre album.

Bedst som man troede, at hun var gået i glemmebogen, fik hun et nyt hit i 1975. ”At Seventeen” beskrev en teenagers tanker og problemer så godt, at sangen fik stor genklang og udløste en Grammy ligesom det efterfølgende album Between the Lines blev storsælgende.

Ian fortsatte med at skrive sange og udgive album. Mange af hendes sange er indspillet af store popsolister som Dusty Springfield, Celine Dion, Shirley Bassey, Nina Simone, Sheena Easton og mange flere. I 1993 trådte hun frem som lesbisk med albummet Breaking Silence.

Kontroverserne synes at følge hende. Hun har kritiseret RIAA, Recording Industry Association of America, hun har bragt emner som fysisk og psykisk vold frem i offentligheden, deltaget i debatter og bidraget med artikler, ligesom hun også skriver science fiction-noveller. Alt sammen beskrevet i hendes kritikerroste selvbiografi Society’s Child.

Nu 69-årige Janis Ian er stadig en aktiv og elsket sangskriver og performer. Hun kunne bl.a. opleves på Cambridge Folk Festival i 2018. Nu har hun for nylig skrevet ”Better Times”, som du kan læse om ved siden af denne artikel. www.janisian.com