Tønder Festival gør en dyd ud af at præsentere yngre navne, som er på vej frem på den internationale scene, og i år er ingen undtagelse.  Dog også sammen med folk, vi har haft glæde af før. En række navne til årets festival er netop igen afsløret, bl.a. også, at den lokale stjerne – og en af de største i Danmark i de seneste år – Jakob Dinesen kommer og spiller solo. Han har fortjent redet på en bølge af succes, og den ruller stensikkert videre med hans fine sange og stemme. Også Danmarks ukronede konge af New Orleans-rock’n’blues-piano, Esben Just, kommer med på dette års festival. Når han går på scenen, fløjtes festen i gang, også selv om den står på et solo pianoshow.

Esben Just

Fra England kommer den roste sangskriver og guitarist John Smith, der har spillet med bl.a. David Gray og Joan Baez. Han er af nogle udråbt som “fremtiden for folkemusikken”. Og han har oparbejdet et ry som en førsteklasses sangskriver, guitarist og sanger og roses for sit sublime guitarspil på slide, med åbne guitarstemninger og fingerpickin’. Siden 2006 har han udgivet fem albums, det seneste er “Hummingbird” fra 2018.

Mandolin Orange

Duoen Mandolin Orange kommer fra North Carolina, og de bærer americana-traditionerne videre med originale sange i en intim og melankolsk stemning. Vokalharmonierne mellem Andrew Marlin (mandolin, guitar, vokal) og Emily Frantz (violin, guitar, vokal) sidder lige i øjet, og de to er nok som skabt til at falde i Tønders publikums smag. Duoen har eksisteret i 10 år og har fået et stort publikum i USA. Nu er de på vej frem internationalt og turnerer i Europa i foråret. Og så får de jo deres danske debut på årets TF.

Sangskriveren og guitaristen Gregory Alan Isakov har spillet i Danmark før, men ikke på Tønder – før altså her i 19. Han er født i Sydafrika, men bor i Colorado, USA, og han har kufferten fuld af flotte anmeldelser. Han er rejsende i lavmælte, stemningsmættede sange og lydbilleder og med primært akustiske instrumenter. Han udgav i 2018 sit fjerde album, indspillet i eget studie hjemme på farmen, hvor han har alt muligt gear. Deraf titlen ”Evening Machines”.

Irish Mythen Foto: Lisa MacIntosh

Der er gensyn med skotske Tide Lines. Da de udgav sangen “Far Side of the World” på iTunes, havde den efter 24 timer overhalet sange med kæmpenavne som Coldplay, Beyonce og Adele. Det satte for alvor tingene i gang for dem. Bandet viderebringer arven efter Runrig og har skabt sig et stort publikum med en succesfuld opdatering af den highland-sound, som publikum i Tønder kender så godt.

Det er tredje gang, at Elephant Sessions, også fra Skotland, besøger Tønder Festival med et eksplosivt show, der mikser traditionel folk, funk, elektronika og meget andet til en neo-folk-cocktail, man har lyst til at inhalere. De modtog sidste år den prestigefyldte Scots Trad Music Award for “Live Act of the Year”. Euan Smillies, Alasdair Taylor, Mark Bruce, Seth Tinsley og Greg Barry udfordrer dansegenerne, og Elephant Sessions er vilde og kompromisløse highlanders.

Irish Mythen (IRL) begejstrede på TF i 2018 med kraftfuld vokal, ballader og intensitet på scenen. Hun er irsk, men har i mange år haft Canada som base. Hendes stemme bevæger sig fra silkeblød til rusten og rå i kanten og bakkes op med rustikt og rytmisk guitarspil. En anmelder har kaldt hende ”en naturkraft og en gave fra den almægtige selv”. Hun gjorde det godt i 18, og mon ikke hun gør det igen?

So far, so good.

Tide Lines