Tønder Festival har gang i et godt projekt sammen med bandet Som Os. TF har bedt nogle af landets talentfulde folkemusikere om at skrive ny musik med inspiration fra traditionsmusikken fra de danske øer og områder. Og man kan sige, at projektet går ud på at vise guldgruben af musik i Danmark, og hvordan man kan forene ny folkemusik med den traditionelle. Det er et rigtig fint initiativ.

Anja Præst

Som Os er fire unge musikere, som sammen med en række gæstemusikere tager publikum med til Midtjylland, Sydfyn, Sydsjælland, Læsø og Bornholm. Musikerne er violinist Annelene Toft Christensen, Tim Ewé/flygelhorn, Michael Hornhaver/guitar og Jakob Kragesand/kontrabas.

Gæstemusikerne er blandt landets bedste og kendteste, nemlig Anja Præst/klarinet, på violin både Ditte Fromseier, Andreas Tophøj (øverste foto) og Henrik Jansberg samt Mette Katrine Stærk Jensen på harmonika. Musikerne har været/er med i nogle af landets topbands på den danske folkemusikscene: Phønix, Fromseier/Hockings, Basco, Jensen & Bugge, Viik, Sherzandum og Mynsterland. Som Os med gæster vil bl.a. spille til bal fredag aften efter en musik- og danseworkshop.

Henrik Jansberg Fotos: Per Dyrholm

Et nyt bekendtskab på TF og i det hele taget er Calby, der egentlig hedder Mik Thybo. Han leverer americana, indierock, soul og pop – og har faktisk allerede mere end 15 års erfaring både som sangskriver og producer. Calby/Thybo har tidligere udgivet i eget navn og produceret for andre, men nu starter et nyt kapitel i hans musikerliv med Calby.

Han debuterede live i 2019 med to succesrige singler, “Burnout” og “The Everyday Bit” med en hel del airplay. Der er 60’er-soul og tidløshed i Calbys musik, og grundindspilningerne af sangene skulle være foretaget på analog 8-spors båndoptager. Calby siger om det, at ”den metode har tilført en dimension af tilstedeværelse, jeg ikke har kunnet finde andre steder”.