Den årlige og største folkemusik-konference i USA og i verden, Folk Alliance, finder i år sted i New Orleans, Louisiana, fra 22. til 26. januar. Det er folkemusikkens vigtigste mødested for arrangører, agenter, bookere, pladeselskaber, medier og ikke mindst musikere, og foregår for. 32 gang. Det er ikke en festival, men hotellet, hvor det hele foregår i år, Sheraton New Orleans, vil absolut summe, dunke og vibrere af folk, trad, blues, bluegrass, americana, appalachian, celtic, cajun, oldtime, singer-songwriter og flere endnu.

john McCutcheon

Der bydes på showcases med ikke mindre end 180 officielt udvalgte navne foruden en hel masse, som selv betaler for deres showcases. Det foregår på hotelværelset og er primært akustisk, men der er også bare musiksessions overalt i hjørner og kroge, og hvor man kan finde plads. For at være med her og spille kan skabe de nødvendige kontakter og blive et skridt i retning af (masser af) spillejobs på amerikanske scener, en pladekontrakt, en agent etc. En hel del danske musikere har været med, bl.a. MC Hansen, som også skal med i år (har jeg set på Facebook).

Blandt rigtig mange ansøgere har en jury altså udvalgt 180 solister og bands fra mange forskellige lande og i alle aldre, og som repræsenterer begge køn 50/50. Her vil jeg først nævne et dansk navn, nemlig Mames Babegenusch, som altså er er kommet gennem juryens nåleøje. Desuden en række navne, som mange af os kender fra bl.a. Tønder Festival: Dirk Powell, Elephant Sessions, Kíla, Luke Winslow-King, Mary Gauthier, Tami Nielson, Socks In The Frying Pan, Cara Dillon, Eliza Gilkyson, Laura Cortese. Mick Flannery og Vassvik. Som man kan se, er det langtfra kun nye navne, der ønsker den opmærksomhed, som en showcase kan give.

På Folk Alliance uddeles International Folk Music Awards: Artist of the Year, Song of the Year of Album of the Year. Irske Dervish med sangerinden Cathy Jordan i forgrunden er nomineret i sidstnævnte kategori for deres album The Great Irish Songbook. Dervish, der har spillet sammen i 30 år, fik i efteråret BBC’s Lifetime Achievement Award. De fire andre nominerede er Catrin Finch & Seckou Keita for Soar, Kelly Hunt for Even The Sparrow, Mavis Staples for We Get By og den amerikanske multiinstrumentalist John McCutcheon for hans album nr. 40 og med en meget lang, men smuk titel: To Everyone In All The World: A Celebration Of Pete Seeger, der jo udkom det år, Pete Seeger kunne have fejret sin 100 års fødselsdag. Han var født 9. maj 1919 og blev en af de allermest centrale skikkelser i amerikansk folkemusik. Jeg gad vide, om ikke den har de største vinderchancer.

Socks in the Frying Pan

Mavis Staples

Artist of the Year inkluderer det argentinsk-amerikanske string/latinbluegrass-band Che apalache (Rearrange My Heart), den kenyanske sangskriver JS Ondara (Tales Of America), folk-duoen Rising Appalachia (Leylines), den amerikanske trio Lula Wiles (What Will We Do) og den canadiske duo The Small Glories (Assiniboine & The Red). The Small Glories (Cara Luft og JD Edwards) spiller på årets TF og gjorde det også i 2018. Øverste foto: Aaron Ives af Small Glories.

Song of the Year kan gå til Josh Ritter for ‘All Some Kind Of Dream’, Patty Griffin for “Where I Come From”, Dave Gunning for All That’s Yet To Come, Black By Myself by Amathyst Kiah (spillet af Our Native Daughters), og Put A Woman In Charge af Keb’ Mo’ (sunget af Keb og Rosanne Cash). Både Amathyst Kiah og Keb’ Mo’ spiller på Tønder her i 2020.

Det er et stort antal medier og hitlister i USA, Canada, Australien, UK og EU, der ligger til grund for nomineringerne.