Det er ikke helt festival, men TF byder dog alligevel i år på koncerter fra d. 20. til 29. august 2021. Det bliver jo så i år ikke med musik dagen og natten lang, som vi er vant til fra festivaldagene, men med en række stærke navne på scenen i Schweizerhalle – Tønder Kulturhus. Intentionen er, at den særlige Tønderstemning og fællesskabsfølelse vil opstå i byen, og mon ikke man kan regne med, at det er et super plaster på såret?

Kira Skov Foto: Stephen Freiheit

Det er fine og relevante navne, der kommer og spiller. Inkluderet er så sandelig også Folk Spot Denmark, hvor otte nyere danske/nordiske navne får en showcase hver for både publikum og internationale branchefolk. Det er endnu ikke annonceret, hvem der er de udvalgte bands/solister i år. Billetsalget starter d. 24. juni kl. 10 via tf.dk, og der skal bestilles mindst to billetter pr. ordre for at kunne overholde de nugældende restriktioner. Om det kan blive ændret er ikke lige til at sige nu.

Niels Hausgaard Foto: Maria Bjørn

Og dermed er festivalens plan B rullet ud, og der kommer en uhyre alsidig vifte af navne fra ind- og udland. Selvskreven er som altid veteranen Niels Hausgaard, der har optrådt på slap line på Tønder Festival i adskillige årtier. Men det er den irske accordion-spiller Sharon Shannon, som har udgivet albums i nu 30 år, der d. 20. august indleder koncertrækken, og samme aften spiller også Fara. Det er de tre kvindelige violinister, Kristan Harvey, Jeana Leslie og Catriona Price fra Orkneyøerne, og pianisten Rory Matheson fra den skotske nordvestkyst Fara spillede på TF i 2017 og 2017.

21. august står hhv. sangeren og produceren Calby og Hush-sangerinden Dorthe Gerlach på scenen, mens den store, norske sanger Bjørn Eidsvåg spiller aftenen efter ligesom Hymns From Nineveh feat. Who Killed Bambi. Så vidt jeg kan se, er der indtil videre ikke programsat nogen d. 23. august, mens tirsdag d. 24. er TBA, ’to be announced’. På programmet onsdag 25. august står John Prine Hyldestkoncert, der blev indspillet på Tønder Festival 2019 med en lang række fortolkninger af hans sange. Aftenen rummer også et foredrag om den højtrespekterede musiker, der døde sidste år. Det holdes af Andrew Hartvig Cranfieldd, leder af biblioteker og kulturinstitutioner i Tønder kommune.

Deep Dark Woods

Folk Spot-koncerterne er fordelt på tre aftener og indledes 26. august. Samme aften kan man glæde sig til et gensyn og genhør med amerikanske Mary Gauthier og hendes episke sange. Hun anses som en af USA’s stærkeste og mest personlige sangskrivere. Hun har violinist Michele Gazich og sangerinde og guitarist Jaimee Harris med sig på scenen. Samme aften er det tid til Watkins Family Hour, som er søskendeparret Sara og Sean Watkins, der var booket til TF2020. De udgav for godt et år siden deres første album med selvskrevne numre, ”Brother Sister”.

Den af gode grunde megapopulære trio, Michael McGoldrick, John McCusker og John Doyle, skal nok sætte supergang i Schweizerhalle dagen efter. De er alle tre, hver for sig og sammen, store navne i den keltiske instrumentale folkemusik på hhv. tværfløjte/sækkepibe, violin og guitar, og der opstår vel nok ren musikalsk magi. Samme aften serverer franske Delgres blues roots, New Orleans-beat og latin med især guitaren som den drivende kraft. De har her i 2021 udgivet albummet ’4:00 AM’. Mange husker nok trioen fra deres optræden på TF 19.

Lørdag aften er det så hr. Hausgaards tur, og an indgår på den måse som en del af det VIP-arrangement, der indledes allerede lørdag eftermiddag. Men det gør det vidunderlige canadiske band The Deep Dark Woods også. Det er ikke til at tro, at det var helt tilbage i 2012, at de gjorde et uudsletteligt indtryk på mig og helt sikkert mange andre.

Øverst foto:Michael McGoldrick, John McCusker og John Doyle Foto: Andy Seward