Det er da herligt, at selveste Arlo Guthrie (øverste foto) kommer tilbage på Tønder Festival (han var der sidst i 2015), og at vi skal stifte bekendtskab med et nyt energisk oldtime & countryband, Hogslop String Band fra Nashville. Men ellers fylder gensynene lidt vel meget i årets første nyhedsbrev fra TF. Slet ikke for at forklejne kunstnerne, men kunne de seks gensyn og genhør (foruden AG) ikke være fordelt lidt mere løbende? Når det er sagt, siger jeg også, at det er en flot broget buket navne, der nu præsenteres for 2020 oveni de allerede annoncerede. Mon ikke vi er godt halvvejs nu?

Hogslop String Band

Men at sige velkommen igen til legendariske Arlo Guthrie er en sand fornøjelse, også at gå ind på hans velkomponerede hjemmeside, som jeg lige har gjort. Her kunne jeg læse, at han 1. december endnu engang havde spillet en udsolgt koncert i Carnegie Hall, som han har gjort de fleste år siden 1967. Men nu er det slut, skriver han. Selv om det var helt fantastisk, og hele familien var med. Til gengæld er han på turne i USA hen over februar, marts og april, og der er masser af gang i den 72-årige musiker, historiefortæller og aktivist, som totalt kickstartede sin karriere i 1967 med verdenshittet Alice’s Restaurant. Et meget atypisk hit da det var 18 minutter langt – men fedt var det, og det har indskrevet sig i den amerikanske musikhistorie.

Arlo Guthrie har skrevet masser af numre siden. Dog var en af hans største succeser ”City of New Orleans” i 1972 skrevet af Steve Goodman, og den blev brugt som kampagnesang i 2005 efter orkanen Katrina. Faktisk har manden været enormt aktiv på alle mulige fronter og udsendt over 30 albums. Han driver desuden The Guthrie Center og The Guthrie Foundation.

Del Barber

Der skulle være lagt op til en fest og et akustisk festfyrværkeri, når Hogslop String Band går på scenen i Tønder. Kvartetten fra Nashville serverer et pågående miks af old-time, country og trad fra sydstaterne på guitar, banjo, violin og vaskebaljebas og masser af drævende vokal. De er forankret i traditionerne og har fået den musikalske arv med sig hver især fra familie og venner. Bandet har spillet sammen siden 2009 og har siden haft stor succes som liveband. Her er noget for både de lyttende og de squaredansende publikummer. Først i 2017 begyndte de at skrive eget materiale, og i ’19 kom deres debutalbum, der bare hedder Hogslop String Band”, som udkom i sommeren 2019.

Sidste år kunne vi opleve den amerikansk-canadiske duo Birds of Chicago, som er Alison Russel og JT Nero. De gjorde det så godt, at de er inviteret tilbage i år med deres fine americana, blues, soul, gospel og roots. Første album kom i 2012, og i ’18 kom ”Love in Wartime”. Sange om håb og tro på kærligheden i en turbulent tid, der dog også indeholder sang og dans, så vidt muligt.

Irske Cara Dillon kender vi også fra tidligere for hende krystalklare stemme, som er elsket af mange både i Irland og rundt omkring i verden. Lidt fersk er hun, synes jeg. Allerede som 14-årig vandt hun The All Ireland Singing Trophy, og stort set siden har karrieren bare kørt, som den skulle. Hendes musikalske partner og ægtemand er Sam Lakeman, som hun mødte i tiden med gruppen Equation for mere end 20 år siden.

Cara Dillon

Kira Skov har en lige så smuk stemme, som hun bruger på mange måder. I 2020 kan vi opleve hende fortolke Billie Holiday-klassikere på TF. Koncerten tager udgangspunkt i det roste album ”Memories of Days” fra 2011 – en hyldest til den amerikanske, legendariske jazzsangerinde, men frit fortolket af. Kira Skov har fire meget habile jazzmusikere med sig. Hendes seneste album er det dansksprogede ”I nat bliver vi gamle”.

Birds of Chicago

Det er fem år siden, canadiske Del Barber fra Winnipegs levende musikscene besøgte Tønder. Han vil servere en veltillavet menu af country og americana. Store navne som Dylan, John Prine, Gram Parsons og Townes Van Zandt er hans grund-inspiration, men han kan i høj grad selv skrive og synge om mennesker og skæbner, så det rammer plet. Seneste album er ”Easy Keeper” fra 2019. Den 36-årige musiker har i høj grad allerede sat sit præg på Canadas folk/roots-scene og har vundet et større antal priser.

Claus Hempler kom, så og sejrede på et afbud sidste år og fortjener nok at komme igen i eget navn, så at sige. Hans roste album fra sidste år, ”Kuffert fuld af mursten”, kan også godt tåle at blive hørt live igen i går, ligesom han bevæger sig ubesværet i flere genrer med sin gode stemmen. Han er stemmen bag titelsangen i DR’s serie “Herrens Veje”.

Sidst, men slet ikke mindst kommer den populære duo Hans Theessink & Knud Møller til Tønder, og de har da også et stort, begejstret publikum i Danmark. De er på turne her vel nærmest hvert år, og så er der dømt dejlig varm blues og roots. Snart 72-årige Theessinks dybe stemme kan jeg da heller aldrig blive træt af eller de tos guitarspil, for den sags skyld. Han er en af de musikere, som har været med siden festivalens unge år i 1970’erne, og senest var han her i 2017, dengang med nu afdøde Terry Evans. Den lidt yngre Knud Møller (født i 1958) er anerkendt som en ypperlig guitarist hos bl.a. Johnny Madsen.

Theessink/Møller