For to år siden blev World Nordic Xchange Festivalen udelukkende afholdt i Århus. I år er den udvidet til Midtjylland, så der har været koncerter i Viborg, Silkeborg, Rønde, Grenå, Skanderborg og Randers, inden der sluttes af i denne uge med en række koncerter i Århus.

Foruden de egentlige aftenkoncerter, så har de fleste af musikerne indvilget i at optræde kvit og frit om dagen på minikoncerter på anderledes spillesteder, hvor man normalt ikke hører folke- og verdensmusik.

Således har der bl.a. været levende musik på en cafe for handicappede, et hospice, et asylcenter, et kvindehus og en varmestue.

På Kirkens Korshærs varmestue i Randers blev musikken leveret af Afenginn, og den blev godt modtaget af brugerne, der var mødt op til fredagens fællesspisning.

Birgitte Andersen er en af de frivillige hjælpere, der er kommet på varmestuen i mange år, og hun var godt tilfreds:

”Jeg er positivt overrasket over musikken. Det spiller dejlig musik, som minder en del om Balkan- musik. Brugerne er glade, når der sker noget ud over det sædvanlige, så det er en rigtig god ide med levende musik.”

Kim Nyberg fra Afenginn var også tilfreds med at spille på en varmestue:

”Det var både hyggeligt og sjovt, og så spiller vi for et publikum, der normalt ikke kommer til vore koncerter.”

Bandet er i øvrigt i opstartsfasen på en nyt album, der forventes at være klar i august 2012.

Manden bag festivalen og minikoncerterne er Bo Johansen:

”Ideen med minikoncerterne er opstået, fordi folk har spurgt mig, om det ikke kunne være spændende med f. eks. varmestuekoncerten. Så det går efter, hvilke ideer folk får. I Silkeborg har vi også kontakt til Dansk Blindesamfund, og næste gang vi kommer til byen, kan vi måske lave noget med dem. Der opstår hele tiden noget nyt.”

Bo Johansen brænder for sit projekt og fortæller videre:

”Det kan også være musikerne, der kommer med forslag. For to år siden ville nogen gerne spille i Bazar Vest. Så fik vi det arrangeret. Kvindehuset i Århus er noget, der fungerer rigtigt godt. Det er jo et sted for voldsramte kvinder og børn, så det er mennesker, som stort set ikke kommer uden for en dør om aftenen. Mange mennesker i vort samfund har af den ene eller anden grund ikke muligheden for at opleve levende musik.”

”Der bliver skåret ned på mange sociale aktiviteter, så derfor er det dejligt, at vi især har stor støtte fra musikerne, der deltager. Denne gang havde vi 90 musikere i projektet, og de fleste har den gode vilje, selv om der kan være praktiske forhindringer, men alle vil gerne spille minikoncerterne gratis. Vi har heldigvis fået økonomisk støtte fra Region Midtjylland, og Århus-Nørre Djurs og Silkeborg Kommune, men vi vil gerne brede det ud til hele regionen. Men det er vigtigt at understrege, at køber man billet til en af koncerterne, så er man med til at støtte projektet,” slutter Bo Johansen.

Der er stadig mulighed for at overvære koncerter under festivalen, endda to gratis koncerter lørdag og søndag eftermiddag kl. 14.00 i Århus Musikhus med henholdsvis Falgren & Busk og Nye toner i nord.

 

http://wnx.dk/