”The Second Coming” er et livfuldt soloshow med Esben Just ved tangenterne, foran mikrofonen og helt oppe af kisten! Sådan udtrykkes det i pressemeddelelsen om hans nye soloshow, der starter på Tobakken i Esbjerg 26. februar. Turneen fortsætter til i alt 18 spillesteder og slutter 28. marts på Dexter i Odense.

For fire år siden, kort tid efter hans 50 års fødselsdag, gennemgik Just en akut hjerteoperation på mere end syv timer og efterfølgende koma i fire dage. Han blev så at sige nulstillet, men lige siden har han sat alle sine kræfter ind på at gøre de dramatiske erfaringer til en styrke fremfor kun at kalde historien det, den også var – nemlig dødssyg. Han fik en ny chance efter sin nærdødsoplevelse.

Esben JustI ”The Second Coming” stiller han sig selv og publikum spørgsmål som: Kan man være den, man var før, samtidig med at man bliver klogere? Hvordan får vi mest ud af livet før døden? Hvordan rejser man sig ved det træ, man er faldet og undgår at kravle op i det igen? Har jeg overhovedet lært noget? Som en galgenhumoristisk turguide tager han publikum med på sin svære rejse, der begyndte en meget mørk aften på Vesterbro i København: ”Efter operationen var jeg i en periode på næsten tre måneder en 80-årig, der ikke kunne gå mere end 100 meter, før jeg måtte tage en pause og suge luft ind. Men langsomt faldt min alder til 70, til 60 og til 50, siger han”.

Nu glæder han sig til turneen, for spilleglæden og energien er intakt, og showet er en både åndelig, musikalsk og underholdende rejse, hvor han fortælle om at få hjertet og livsrytmen genstartet helt bogstaveligt. “The Second Coming” er selvfølgelig fuld af livlig New Orleans-musik – den jazz, blues og rhythm & blues, Just elsker allermest, og i musikken ligger et budskab om fred, taknemlighed og kærlighed til alle fra hans genstartede hjerte. Og ikke mindst handler det om håb. Håbet om at gribe den chance, man har fået, være vågen og bevidst bare lige lidt længere tid end i går. Og at tillade sig at tro på livet. Livet før døden. ”Jeg vil stille skarpt på og tage livtag med det, som er så dødsvært (rent ud sagt) at tale om: Døden. Men især om genkomsten og om de nye chancer, vi bliver tildelt i livet før døden. Og så meget andet”, siger Just, som føler sig lige så fit for fight som før. Den energiske pianist har nu turneret i mere tre årtier, både som solist, sidemand og i trioen spjustfrost.

Med trioen udgav han seks albums, to med SkipperJustfrost, fire har han indspillet i eget navn med Just A Closer Walk fra 2015 som den seneste, og han har medvirket på mange andres plader. Esben Just stod også bag indstiftelsen af Ken Gudman Prisen, som han var formand for fra 2003-2010, ligesom han skabte ”Vesterbro Lokalfestival”. Han er faktisk født i Brooklyn (1965), men opvokset i Frederikssund. Til lykke med livet, Esben Just.