Bedre sent end aldrig! Men det er nu og her, at den store, skotske festival begynder at præsentere årets mange koncerter, som dog i år skal høres hjemme i stuen. De første koncerter var i går 15. januar, men alle koncerter kan høres og ses i en uge efter streamingen. CC2021 holder fanen højt og gennemfører et flot program digitalt frem til 2. februar. Festivalen er lang som sædvanlig, men dog ikke med helt så mange koncerter.

Julie Fowlis

For kun 340 kr. kan du lytte med på mange timers streaming af en lang række af de største skotske folk & trad-navne foruden et antal bands fra andre lande i verden – sådan som det plejer at være. For Celtic Connections handler netop om at forbinde musikken landene imellem. Også når festivalen som i år (og forhåbentlig kun i år) er gået digital. Du booker din adgang til dette musikeldorado på www.celticconnections.vhx.tv

Koncerterne er optaget på forhånd, de fleste på spillesteder i Skotland, måske endda fra den flotte koncertsal i Glasgow, men de mange udenlandske bands er filmet i deres hjemland. Det gælder f.eks. det danske islæt, Dreamers’ Circus, som er på d. 23. januar.

Duncan Chisholm

Blandt de mange skotske navne er Eddi Reader, Karine Polwart, Rab Noakes, Siobhan Miller og Finlay Napier, som streames mandag 18. januar under fællestitlen Come Away In. Paul McKenna, Shooglenifty er på samme aften, og i det hele taget kommer en lang række navne, som vi kender fra koncerter i Danmark. Nævnt i flæng er det bl.a. Karen Matheson, Kris Drever, Duncan Chisholm med Scottish Ensemble, Talisk, Blazin’ Fiddles, Mànran, LAU, Julie Fowlis, Ímar, Breabach, Blue Rose Code, Ross Ainslie, Fiona Hunter. Fra andre lande er det bl.a. canadiske Le Vent du Nord, De Temps Antan, fra USA Rhianna Giddons og Cherish The Ladies, svenske José González og Bassekou Kouyate & Amy Sacko fra Mali.

Selvfølgelig skal vi også have CC’s flagskib Transatlantic Sessions. Det sker fredag d. 29. januar med et som altid flot line up, der sandsynligvis er filmet netop i GRCH, Glasgow Royal Concert Hall, det fantastiske venue og normalt centrum for Celtic Connections. 30. januar spiller Admiral Fallow en Lockdown Special live fra Inverness, og senere er der americana-koncert med Roaming Roots Revue med gæster.

Fiona Hunter

Festivalleder Donald Shaw og alle bagved er taknemlige for, at alt dette kan lade sig gøre, og at så mange musikere, hvoraf mange spillede på CC i 2020 (inden Corona!), vil være en del af festivalen og dens ånd. Det er en glæde at skabe dette rum for kunstnerne efter et usandsynligt hårdt år, byde dem velkommen tilbage i gamet, omfavne deres kreativitet og give dem håb om, at der faktisk er en fremtid for musikindustrien. Som altid præsenterer CC også koncerter for skolebørn, online ude på skolerne, der er masser af workshops og Danny Kyle Open Stage. Mageløst, synes jeg.

Dreamers’ Circus

Det er 28, gang, at Glasgow, som er Unesco City of Music, afholder Celtic Connections om end i en meget anderledes version. Bag festivalen står velgørenhedsorganisationen for kultur og sport, Glasgow Life, og mange penge kommer fra Glasgow City Council, Creative Scotland og den skotske regering. Hvert år plejer CC at booke 2000 musikere til de 18-19 dages festival og tiltrække et publikum på over 100.000, og det har på alle måder vist sig at være et strålende initiativ i en ellers turisttom og småkedelig måned.

Det bliver mange aftener foran skærmen, men det er da et fremragende tilbud i denne tid, hvor livemusikken og alt muligt andet er lukket ned. Læs alle detaljer om Celtic Connections 2021 på:

www.celticconnections.com

Le Vent Du Nord