Mange generationer af britiske folkemusikere er ved at gøre sine instrumenter klar til kamp. Mellem 23. april og 1. maj giver de koncerter over hele Storbritannien for at understrege, at de ikke på nogen måde ønsker at blive sat i forbindelse med det højreorienterede politiske parti, British National Party (BNP).

Denne demonstration er langt fra første gang, britiske folkemusikere har deltaget i en politisk bevægelse.

”Man kan penge på tre tidspunkter i dette land, hvor folkscenen er blevet flettet sammen med en politisk bevægelse,” forklarer Ian Anderson, folkemusiker og stiftende redaktør af det britiske folkmagasin, fRoots.

“Der var 1950’ernes ban-the-bomb, anti-atom bevægelsen. I 1980’erne blev det associeret med at støtte ting som minestrejken, da Thatcher-regeringen forsøgte at banke fagbevægelserne på plads og lige nu er der knyttet et stærkt bånd til en organisation, som hedder Folk Against Fascism,” tilføjer han.

Sidstnævnte skiller sig dog ud fra de forrige. Hvor tidligere bevægelser handlede om at støtte en bestemt politisk sag, forsøger Folk Against Fascism at holde folkemusik adskilt fra politik.

”BNP forsøger at stjæle engelsk folkemusik og bruge det til at promovere sig selv på samme måde, som nazisterne gjorde det i Tyskland i 1930’erne med deres folkemusik. Ingen ønsker, at det samme skal ske her,” siger en talsperson fra Folk Against Fascism.

Initiativet til at opponere BNP så kraftigt er startet, efter at BNP begyndte at sælge folkemusik inklusive indspilninger af Phil Beer, John Boden og Fairport Convention fra partiets merchandise-hjemmeside, www.excalibur.bnp.org.uk – uden at informere musikerne om det.

Organisationen blev officielt lanceret ved en koncert under Sidmouth Folk Week 2009, da en lang række højtprofilerede kunstnere fra forskellige generationer spillede og ytrede sin støtte. Her var blandt andre Jon Boden, John Spiers, Pete Coe, Eliza Carthy og Steve Knightley. Siden har en række nyere folkgrupper haft sin ”politiske debut” under Folk Against Fascism. Det gælder blandt andet Bellowhead.

Bandet er blevet valgt som bedste liveband i BBC Radio 2 Folk Awards hele fire gange og deres live DVD, ”Live at Shepherds Bush Empire”, har fået fornemme anmeldelser i ind- og udland – ifølge priser og anmeldelser er Bellowheads koncerter ubetinget folkefester.

Netop ønsket om at skabe folkefester er en af hovedårsagerne til, at Bellowhead til at begynde med forsøgte at blande sig uden om alt, hvad der kom i nærheden af politik

”Vi ønsker ikke at afskrække folk med mainstream politiske holdninger fra at komme til vores fest. Jeg støtter Labour Party, men jeg vil hellere end gerne spille for folk, der støtter de Konservative – jeg synes slet ikke, det er relevant. Det er efter min mening slet ikke det, folkemusik handler om,” siger forsanger Jon Boden.

Han føler dog samtidig, at BNP har tvunget ham til aktivt at bakke op om Folk Against Fascisms sag, efter at partiet har solgt noget af hans musik fra deres hjemmeside. Det højreorienterede parti er blevet dømt for racediskrimination, fordi medlemskab af partiet var begrænset til ”britiske folk af kaukasisk afstamning”. Det er en ideologi, som Bellowhead og andre støtter af Folk Against Fascism ikke vil sættes i forbindelse med.

”Vi er et åbent samfund. Når holdningerne bliver så ekstreme, er det en decideret trussel mod inklusiviteten på folkscenen. Der er et lille, men mærkbart antal folk med anden etnisk baggrund, som er dukket op på scenen og som er ekstremt velkomne,” fastslår Jon Boden.

BNP mener på den anden side ikke, at salget af folkemusik på partiets hjemmeside sætter musikerne i og partiet i samme bås.

”Vi gør det ikke til noget politisk. Vi påstår på ingen måde, at musikerne har en bestemt politisk holdning, bare fordi vi sælger deres musik. De skaber et produkt, og det produkt bliver solgt videre gennem forskellige butikker – en af dem er så BNPs merchandise-butik,” forklarer BNP’s talsmand, John Walker.

Stiftelsen af Folk Against Fascism har ikke ændret den holdning.

”Folk Against Fascism er stort set irrelevant for os,” siger John Walker.

Men Folk Against Fascism har haft indflydelse – i det mindste på folkscenen, som nu ved, hvad der foregår.

”Det skaber en diskussion i den nationale presse, i radioen og så videre. Folk taler om det,” siger Ian Anderson.

Helt nøjagtig hvor mange der taler om det er uvist, men Folk Against Fascisms facebookgruppe har i skrivende stund over 7.000 medlemmer, organisationen er blevet nævnt i den nationale britiske presse ved flere lejligheder, og så er en dokumentarfilm på vej.

I det næste par måneder får Folk Against Fascism og BNP endnu mere at blive uenige om. BNP planlægger at lancere en online radiostation, www.radiorwb.com, hvor der vil blive spillet en masse folkemusik og blandt andet komme et indlæg fra partileder Nick Griffin.

“Nick Griffin kommer i radioen for at tale om nogle af sine yndlings folksange,” afslører John Walker, som er i gang med at forberede flere shows til lanceringen.,

Den næste store begivenhed for Folk Against Fascism er 23. april, St. George’s Day og en uge frem.

”Vi vil forsøge at opmuntre folk til at lave Folk Against Fascism begivenheder og gøre hele den uge til en slags Folk Against Fascism uge, siger en talsperson fra organisationen.

www.folkagainstfascism.com

Thomas Nicholson