Musikbetegnelsen americana begyndte at blive anvendt for omkring 20 år siden. I 2013 brugte britiske Billy Bragg en del af sin koncert på Tønder Festival på at kritisere betegnelsen, og det blev starten på en længere debat, som dog forstummede efterhånden, som begrebet vandt indpas. Et kig på den officielle salgsliste (https://www.officialcharts.com/charts/americana-albums-chart) viser, at genrebetegnelsen efterhånden er blevet så populær og rummelig, at den nu favner pop, rock, country m.m. og ikke kun amerikanske musikere. Derfor var det vel kun et spørgsmål om tid, før vi fik en premiere på en egentlig americana-festival herhjemme, og da den tid så kom sidste år kolliderede den med nedlukninger og restriktioner og måtte aflyses/udsættes.

Den stort anlagte festival er nu berammet til d. 9.-12. juni 2022 og et imponerende program er ved at tage form. Ét af topnavnene Lucinda Williams har måttet aflyse, men der tilføjes løbende nye navne. Shooter Jennings, The Felice Brothers, The Milk Carton Kids, Shovels & Rope, The Dead South, Courtney Marie Andrews, Darlingside, Garrett T. Capps og Vandoliers er foreløbig booket. Flere af disse har tidligere turneret i Danmark, men er nok ikke kendt af et bredt publikum.

Et topnavn samt europæiske og især danske americana-musikere ville pynte på festivalplakaten og vise bredden af americana-genren, men vi er nok mange, som allerede har reserveret datoerne og ser frem til begivenheden. Det hele foregår i Vega-komplekset i København. Her kan du følge opdateringer på programmet: https://cphamericana.dk/